Jedna z najbohatších nemeckých rodín dá milióny eur ľuďom, čo prežili holokaust

Jedna z najbohatších nemeckých rodín sa rozhodla darovať milióny eur na podporu ľudí, čo prežili holokaust. Reimannovci chcú tak odčiniť svoju vinu z obdobia nacizmu, keď jej členovia využívali vo svojich spoločnostiach ľudí na nútené práce a horlivo podporovali Adolfa Hitlera. Informovala o tom agentúra AP.

13.12.2019 10:48
Berlín / Nemecko / holokaust / Foto: ,
Kvety na betónovej doske Pamätníka holokaustu v Berlíne
debata (20)

Táto rodina vlastní veľkú holdingovú spoločnosť JAB, pod ktorú patrí napríklad spoločnosť Jacobs Douwe Egberts.

Okrem piatich miliónov eur, ktoré Reimannovci venovali organizácii Jewish Claims Conference (JCC), plánujú poskytnúť ďalších päť miliónov eur na nájdenie a podporu ľudí, ktorí museli v ich firmách v minulosti vykonávať nútené práce. Suma 25 miliónov eur pôjde každoročne na vzdelávanie o holokauste a presadzovanie demokratických hodnôt, ktoré majú pomôcť v boji proti silnejúcemu populistickému nacionalizmu.

Tento rok pomohla rodina Reimannovcov približne 10 500 ľuďom, ktorí prežili holokaust v 34 krajinách.

V roku 2014 poverila súčasná generácia tejto bohatej rodiny historika Mníchovskej univerzity, aby dôkladne preskúmal jej minulosť. Ten zistil, že Albert Reimann starší a jeho syn Albert Reimann mladší využívali ako zamestnancov na nútené práce ruských civilistov a francúzskych zajatcov a finančne podporovali nacistické jednotky SS.

Po skončení druhej svetovej vojny ich vyšetrovali spojenecké okupačné sily. Francúzsko im následne zakázalo pokračovať v ich obchodných aktivitách. Toto rozhodnutie však neskôr zrušili Spojené štáty.

Historici doposiaľ identifikovali 838 ľudí, ktorí museli pre firmu Reckitt Benckiser počas druhej svetovej vojny vykonávať nútené práce. Nešlo pritom o Židov ani o osoby, ktoré by boli poslané z koncentračných táborov.

20 debata chyba