Pellegrini: EÚ musí zachovať pri vyjednávaniach s Britániou jednotu

Po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré sa konali vo štvrtok, bude pre EÚ kľúčové zachovanie jednoty aj počas ďalších rokovaní. "Nie je to dobrá správa pre EÚ - je to prvýkrát v histórii, kedy nás opustí krajina," uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini na piatkovej tlačovej konferencii po skončení dvojdňového summitu EÚ.

13.12.2019 12:13 , aktualizované: 14:41
británia voľby johnson NEPOUZIVAT Foto: ,
Predbežný výsledok volieb premietaný na budovu Broadcasting House (hlavné sídlo britskej vysielacej spoločnosti BBC) v Londýne, 12.12.2019.
debata (19)

„Kľúčové bude, aby sme si jednotu zachovali aj počas oveľa ťažších rokovaní,“ povedal premiér, pričom uviedol, že počas summitu zaznela výzva ponechať rokovania zo strany EÚ na vyjednávača pre brexit Michela Barniera. Pellegrini poukázal, že výsledky britských volieb naznačujú aj možnosť komplikácií v súvislosti so Škótskom.

Podľa Pellegriniho je vysoká pravdepodobnosť, britský premiér Boris Johnson „má takú väčšinu v parlamente, ktorá mu umožní ratifikovať čo najskôr dohodu“ o vystúpení Británie z EÚ. Šéf slovenskej vlády zdôraznil, že počas nasledujúcich jedenástich mesiacov budú musieť zúčastnené štáty vyrokovať všetky dohody týkajúce sa spolunažívania EÚ a Británie, čo bude „extrémne náročné“.

„Stále je možnosť, aby sme k 30. júnu túto lehotu mohli predĺžiť o jeden-dva roky, ale nie je isté, či Británia o túto lehotu požiada,“ dodal Pellegrini. Ak by sa podľa slovenského premiéra do jedenástich mesiacov nedosiahli obchodné a bezpečnostné dohody, tak by sa Británia stala vo vzťahu k EÚ treťou krajinou.

Mayovú teší úspech konzervatívcov vo voľbách

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov, ktorý dosiahli vo štvrtkových parlamentných voľbách.

Informovala o tom spravodajská stanica BBC, ktorá dodala, že svoj poslanecký mandát v obvode Maidenhead vo voľbách obhájila aj Mayová.

Na otázku, ako sa Johnsonovi podarilo dosiahnuť, že konzervatívci podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov získali v parlamente väčšinu, keď ona vo voľbách v roku 2017 nebola taká úspešná, Mayová odpovedala, že v týchto voľbách mali ľudia jednoznačný výber: rozhodovali, či chcú, aby sa brexit uskutočnil, a vedeli, že ak budú mať konzervatívci väčšinu, brexit uskutočnia.

Tieto voľby boli podľa Mayovej zamerané na zabezpečenie toho, aby Británia mohla prekonať patovú situáciu v parlamente, uskutočniť brexit a „ísť ďalej“. V tejto súvislosti Mayová vyjadrila presvedčenie, že Johnsonovi sa podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ do konca budúceho roka. Vysvetlila, že „v tejto oblasti sa už vykonalo mnoho práce.“ Uviedla, že ak bude vôľa na oboch stranách, dohodu bude možné dosiahnuť.

Trump vyjadril spokojnosť s Johnsonovým víťazstvom

Americký prezident Donald Trump reagoval na prvé odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii, podľa ktorých jasne zvíťazila Konzervatívna strana premiéra Johnsona. Informovala o tom agentúra AFP. „Zdá sa, že v Spojenom kráľovstve to bude veľké víťazstvo pre Borisa,“ napísal na Twitteri americký prezident, ktorý Johnsona dlhodobo podporuje.

Merkelová a Morawiecki zdôraznili spoluprácu s Britániou po voľbách

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ponúkla v piatok britskému premiérovi Johnsonovi po presvedčivom volebnom víťazstve jeho Konzervatívnej strany blízku spoluprácu a priateľstvo po tom, ako. Informovala o tom agentúra AFP.

„Gratulujem vám Boris Johnson k tomuto jasnému volebnému víťazstvu. Teším sa na našu ďalšiu priateľskú spoluprácu a úzke partnerstvo medzi našimi krajinami,“ uviedla Merkelová na Twitteri v stanovisku, ktoré tlmočil jej hovorca Steffen Seibert.

K Johnsonovmu volebnému víťazstvu sa vyjadril aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. „Z pohľadu Poľska a Európskej únie je dôležité v tom zmysle, že prinesie stabilitu na politickú scénu vo Veľkej Británii,“ povedal Morawiecki, ktorého cituje agentúra PAP.

„Môžeme dúfať a dúfame, že čoskoro sa otvorí nová kapitola, kapitola, ktorá bude znamenať prehĺbenie spolupráce v oblasti obchodu, bezpečnosti a politiky,“ povedal Morawiecki v Bruseli, kde sa zúčastňuje na summite EÚ.

Podľa Kremľa víťazstvo Johnsona oteplenie vo vzťahoch neprinesie

Ruský prezident Vladimir Putin pochybuje, že by sa po víťazstve Johnsona vo štvrtkových britských parlamentných voľbách zlepšili vzťahy medzi Moskvou a Londýnom. Uviedol to dnes podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Vždy dúfame, že politické sily, ktoré vyhrajú voľby v ktorejkoľvek krajine, zvolia dialóg a sústredia sa na budovanie dobrých vzťahov s našou krajinou. Ale čo sa týka konzervatívcov, neviem, do akej miery sú tieto očakávania primerané,“ dodal Peskov.

Vzťahy medzi Británii a Ruskom ochladli, keď bol vlani v marci v Salisbury na juhu Anglicka otrávený bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcéra Julia. Obaja boli niekoľko týždňov v kritickom stave, ale nakoniec sa zotavili. Londýn z útoku na Skripalovcov obvinil Rusko. Podľa vtedajšej premiérky Theresy Mayovej operáciu schválili najvyššie miesta ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave opakovane odmietla.

Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona získala v britskom parlamente po sčítaní hlasov v 649 z 650 v­olebných obvodov 364 kresiel. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel. Johnson sa usiloval získať väčšinu v britskom parlamente, aby mohol presadiť dohodu o brexite, na ktorej sa s EÚ dohodol tesne pred októbrovým zasadnutím Európskej rady. Britský parlament však dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnili predčasné voľby.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Rusko #Brexit #predčasné parlamentné voľby vo Veľkej Británii