Víťazom prezidentských volieb v Alžírsku sa stal expremiér Tabbún

V prezidentských voľbách v Alžírsku, ktoré sa konali vo štvrtok, zvíťazil so ziskom 58,15 percenta hlasov bývalý premiér Abdal Madžíd Tabbún (74). Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na predsedu alžírskej volebnej komisie.

13.12.2019 13:23
Algeria Elections Foto: ,
Nový alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún odovzdáva svoj hlas v prezidentských voľbách v meste Alžír 12. decembra 2019.
debata

Prezidentské voľby v Alžírsku sprevádzali protesty v metropole Alžír aj vo viacerých mestách na východe krajiny. Došlo aj k čiastočnému bojkotu hlasovania a k vyčíňaniu vandalov, ktorí v hlavnom meste regiónu Kabýlia Bidžája poškodili volebné urny a zničili časť hlasovacích lístkov. Na niektorých miestach sa odohrali aj potýčky medzi protestujúcimi a bezpečnostnými zložkami.

Volebná účasť dosiahla podľa údajov volebnej komisie 39,83 percenta. Voľby sa konali osem mesiacov po odstúpení dlhoročnej hlavy štátu Abdala Azíza Butefliku. Ten bol v apríli pod tlakom masových protestov a armády nútený odstúpiť.

Protivládne zhromaždenia sa v Alžírsku konajú od polovice februára. Demonštranti tvrdia, že cieľom volieb je udržať pri moci politickú elitu prepojenú s Buteflikom.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Alžírsko #Abdal Madžíd Tabbún