Múzeum v sýrskej Rakke zachránilo pred IS časť svojej zbierky

Zamestnancom múzea a pracovníkom mestskej správy sýrskeho mesta Rakka sa podarilo pred teroristami z Islamského štátu (IS) schovať a zachrániť viac ako 1000 cenných predmetov z múzea v Rakke. Mesto bolo v minulosti baštou IS, v Sýrii bola skupina porazená tento rok na jar.

13.12.2019 15:50
debata (4)

Agentúra AP s odvolaním sa na sýrskych odborníkov napísala, že správa severovýchodnej Sýrie, ktorú vedú Kurdi, oznámila, že sa z múzejnej zbierky, v ktorej bolo pôvodne 7000 predmetov, zachovalo 1097 kusov.

Bojovníci IS plienili múzeum od roku 2014, keď sa usadili v Rakke. Z mesta boli vytlačení v roku 2017, avšak ustupovali ďalej na východ až do svojej konečnej porážky pri irackej hranici. Miestne úrady sa od roku 2017 snažia múzeum obnoviť a zrevidovať zbierku.

Niekdajší šéf sýrskeho oddelenia pre historické pamiatky Maamún Abdalkarím povedal, že zamestnanci múzea začali zbierku vyvážať a artefakty ukrývať, akonáhle začal IS postupovať do mesta.

Medzi zachránenými predmetmi sú mozaiky z rímskeho a islamského obdobia, mince z najrôznejších epoch a tiež islamske štukové ozdoby. Väčšina z toho sa našla v sklade mimo mesto v podzemných skrýšach.

„V určitú chvíľu už sme stratili nádej, teraz to považujeme za významné víťazstvo,“ povedal Abdalkarím, ktorý teraz vyučuje na univerzite v Damasku. Niekoľko sto predmetov bolo podľa neho ukrytých v pobočke centrálnej banky v Rakke, ale túto skrýšu radikáli objavili a vykradli.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #múzeum #Islamský štát #Rakka