Právny výbor snemovne reprezentantov hlasoval za podanie ústavnej žaloby na Trumpa

Členovia právneho výboru Snemovne reprezentantov Kongresu USA hlasovali v utorok za podanie ústavnej žaloby (impeachment) na prezidenta Donalda Trumpa. Celá snemovňa by o impeachmente mala hlasovať na budúci týždeň. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

13.12.2019 16:25 , aktualizované: 16:39
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (8)

Členovia rozdeleného právneho výboru odhlasovali dva body budúcej žaloby voči Trumpovi v pomere hlasov 23 k 17 a posunuli ich na ďalšie hlasovanie. Ide o dva body – zneužitie právomoci a pohŕdanie Kongresom.

Hlasovanie sa uskutočnilo na piatkovom zasadnutí právneho výboru, ktoré trvalo iba desať minút. Hlasovanie o každom bode impeachmentu sa skončilo rovnako: za hlasovalo 23 demokratov proti 17 republikánov, napísala agentúra DPA.

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov ovládanej demokratmi sa zameriava na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vyšetrovanie prebiehajúce v snemovni môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi a v takom prípade by sa Trump stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA, po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde majú republikáni väčšinu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #impeachment