OSN predĺžila mandát úradu na pomoc palestínskym utečencom

Valné zhromaždenie OSN schválilo v piatok predĺženie mandátu Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) o ďalšie tri roky, proti čomu dôrazne vystupovali Spojené štáty a Izrael. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

14.12.2019 08:29
debata (4)

Pokračovanie činnosti tohto úradu podporilo v hlasovaní 169 členov Valného zhromaždenia OSN, Spojené štáty aj Izrael však boli proti a deväť členov sa zdržalo. Mandát UNRWA, ktorý mal vypršať v júni 2020, tak bude po novom platiť až do roku 2023.

Valné zhromaždenie v schválenej rezolúcii vyzýva „všetkých darcov, aby naďalej zvyšovali svoje úsilie o naplnenie predpokladaných potrieb tejto agentúry“ v čase, keď dochádza k zhoršovaniu socioekonomických podmienok na palestínskych územiach.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa spolu s Izraelom obviňujú UNRWA z udržiavania izraelsko-palestnínskeho konfliktu. Samotný úrad to však popiera a tvrdí, že poskytuje Palestínčanom služby, ktoré by boli pre nich inak nedostupné.

Spojené štáty v septembri 2018 oznámili, že ukončia financovanie UNRWA. Washington ako vtedajší hlavný prispievateľ do rozpočtu tohto úradu sa vyjadril, že jeho fungovanie je „nenapraviteľne chybné“.

Šéf UNRWA Pierre Krähenbühl v novembri odstúpil, zatiaľ čo vnútorná kontrola zistila zlé riadenie a zneužívanie právomocí predstaviteľmi na najvyšších úrovniach.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) bol založený po tom, ako počas vojny sprevádzajúcej založenie Izraela v roku 1948 bolo vyhnaných alebo ušlo z domovských území vyše 700.000 Pales­tínčanov. V súčasnosti poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone a Sýrii, ale aj v Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania, zdravotníctvo a sociálne služby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #OSN