Prudký vietor a dažde si vo Francúzsku vyžiadali jednu obeť a päť zranených

Jednu obeť a piatich zranených si vyžiadali silné dažde a prudký vietor vo Francúzsku, kde zostalo v dôsledku vyčíňania počasia bez elektriny až 60 000 domácností. Informovala o tom agentúra AFP.

14.12.2019 17:53
debata

V stave pohotovosti bolo v sobotu štrnásť departementov v juhozápadnom Francúzsku, alpský región, ako aj ostrov Korzika. Energetická spoločnosť Enedis uviedla, že k výpadku elektriny došlo v 50 000 domác­nostiach na juhozápade Francúzska a v 10 000 domác­nostiach na severe krajiny, najmä v Normandii.

Na Korzike dosahovala rýchlosť vetra 150 kilometrov za hodinu a približne 16 300 domácností bolo bez elektriny. Až do popoludnia bola prerušená vlaková doprava.

Muž vo veku 70 rokov zomrel v departemente Pyrénées-Atlantiques v piatok po tom, ako na jeho auto počas búrky spadol strom. Pády stromov na vozidlá zranili aj ďalších piatich ľudí v departementoch Lot-et-Garonne a Landes. Dvaja z nich pritom utrpeli vážne zranenia.

Záplavy a zosuvy pôdy znemožnili prístup k lyžiarskym strediskám Gourette a Artouste. Prerušená bola distribúcia pitnej vody v obci Laruns. V neďalekom departmente Landes na mieste sútoku riek Gaves de Pau a Oloron bolo v piatok preventívne evakuovaných približne 600 ľudí.

Služba Meteo-France taktiež varovala pred nebezpečenstvom lavín v Alpách, najmä v obľúbených lyžiarskych strediskách Isere a Savoie.

Na pobreží na juhozápade krajiny boli vydané varovania pred povodňami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vietor #dažde