Jeden z požiarov, ktoré sužujú východ Austrálie, spôsobili hasiči

Operácia hasičov, ktorá mala zabrániť šíreniu rozsiahleho lesného požiaru zúriaceho na východe Austrálie, sa vymkla spod kontroly. Oheň, ktorý v dôsledku tejto akcie nečakane vzplanul, zničil v danej oblasti niekoľko budov a znemožnil dopravu na hlavných cestách. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

16.12.2019 11:52
austrália, lesný požiar Foto: ,
Lesný požiar v Austrálii.
debata (3)

K nehode došlo približne 250 kilometrov severozápadne od najľudnatejšieho austrálskeho mesta Sydney, kde sa hasiči pomocou preventívneho riadeného vypaľovania porastu snažili zastaviť požiar, ktorý zasiahol zhruba 378-tisíc hektárov územia.

Predstaviteľ hasičského zboru štátu Nový Južný Wales, Shane Fitzsimmons, uviedol, že situácia sa dramaticky zmenila, keď sa oheň vymkol spod kontroly, čo bolo neobvyklé, a začal sa šíriť ďalej.

Dodal, že požiar v zasiahnutej oblasti zničil desiatky budov, presný počet však neuviedol. Obete na životoch bezprostredne nehlásili.

Pri lesných požiaroch, ktoré pustošia Austráliu už od septembra, prišlo o život šesť ľudí, zničených bolo vyše 700 domov a len v samotnom Novom Južnom Walese boli spálené dva milióny a v celej krajine približne tri milióny hektárov pôdy. Počet obetí na životoch je výrazne nižší ako v rekordnom roku 2009, keď si austrálske požiare vyžiadali takmer 200 mŕtvych. Rozsah tohoročnej devastácie – čo sa týka zasiahnutého územia – sa však považuje za bezpríkladný.

Lesné požiare zapríčinili viaceré evakuácie a v ostatných týždňoch aj dymovú clonu v Sydney.

Meteorológovia v pondelok varovali pred extrémne vysokými teplotami vo vnútrozemí na juhovýchode krajiny, pričom očakávajú, že sa priblížia až k hodnote 40,3 stupňa Celzia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Austrália #lesné požiare