Sacharovovu cenu prevzala dcéra väzneného ujgurského aktivistu Tohtiho

Tohoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú získal väznený ujgurský ľudskoprávny aktivista Ilham Tohti, v stredu na slávnostnom ceremoniáli v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu prevzala jeho dcéra. Predseda EP David Sassoli pripomenul, že laureát si nemohol prevziať cenu, lebo čínske úrady ho odsúdili na doživotné väzenie.

18.12.2019 12:34 , aktualizované: 12:56
debata (25)
Aktivista Ilham Tohti na forografii, ktorú drží... Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Jewher Ilham, Ilham Tohti Aktivista Ilham Tohti na forografii, ktorú drží jeho dcéra Jewher Ilham.

O tom, že tohoročným laureátom prestížnej ceny bude ľudskoprávny aktivista Ilham Tohti – predstaviteľ ujgurskej menšiny žijúcej v Číne -, rozhodla v októbri konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP).

Tohti už dlhé roky bojuje za práva svojho etnika a podporuje dodržiavanie zákonov o regionálnej autonómii. Do pozornosti čínskych úradov sa dostal po krvavých zrážkach medzi etnickými Ujgurmi a Číňanmi v meste Urumči, ku ktorým došlo v júli 2009 a vyžiadali si okolo 150 obetí.

Tohti následne kritizoval čínsku vládnu politiku voči ujgurskej menšine, najmä vtedajšieho guvernéra Ujgurskej autonómnej oblasti (AO) Sin-ťiang Nura Bekriho.

V roku 2014 uznali Tohtiho čínske úrady za vinného zo separatizmu a odsúdili na doživotie. Podľa obvinení sa usiloval o ukončenie čínskej nadvlády nad Sin-ťiangom, ktorého obyvatelia sú prevažne moslimského vierovyznania.

Sacharovovu cenu v menej svojho otca z rúk predsedu EP Davida Sassoliho prebrala jeho dcéra Jewher Ilhamová, ktorá od roku 2013 žije v Spojených štátoch.

„Želala by som si, aby môj otec bol na slobode a aby všetky rodiny, ktorých členovia sú vo väzení, boli jedného dňa spolu. A aby všetci ľudia žili v mieri bez toho, aby si navzájom ubližovali,“ uviedla Jewher v posolstve vo filme, ktoré pred udelením ceny videli všetci europoslanci.

Osobne sa poďakovala Európskemu parlamentu a všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o udelenie tejto ceny. „Ocenili ste nielen môjho otca, ale upriamili ste pozornosť Európskej únie i celého sveta na osud Ujgurov v Číne,“ povedala.

Pripomenula, že vyše milión Ujgurov je v nútených pracovných táboroch v Číne, a dodala, že boj za ľudské práva, ktorý viedol jej otec, je aj boj za práva ostatných etnických či náboženských menšín, ktoré sú prenasledované čínskym režimom.

Priznala, že nemá informácie o tom, kde sa jej väznený otec vôbec nachádza, a vyjadrila nádej, že je ešte nažive. „Môj otec mal filozofiu, že nevyriešené problémy povedú k ešte väčším problémom. Aj preto mal snahu pomáhať ujgurskej komunite a prispievať k zmiereniu medzi Ujgurmi a Číňanmi,“ uviedla.

Sassoli tiež ocenil Tohtiho zmierovacie úsilie a zopakoval, že Európsky parlament požaduje jeho bezpodmienečné a rýchle prepustenie na slobodu. Vyjadril nádej, že Ilham Tohti už ako slobodný človek bude môcť osobne prísť do europarlamentu.

Pripomenul tiež, že Európsky parlament myslí na všetkých tých, ktorí v súčasnej dobe trpia vo väzení za svoje presvedčenie a boj, ktorý viedli na obranu ľudských práv.

Tohti začiatkom októbra získal aj Cenu Václava Havla za ľudské práva, ktorú udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy spoločne s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77.

Sacharovovu cenu každoročne udeľuje Európsky parlament už od roku 1988 jednotlivcom a organizáciám, ktorí bojujú za ľudské práva a slobody. Nominácie na túto cenu môžu predložiť politické skupiny v EP alebo skupina najmenej 40 europoslancov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Sacharovova cena