Reportéri bez hraníc žiadajú spravodlivosť v procese s podozrivými z vraždy Kuciaka

Mimovládna medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc dnes vyzvala na nastolenie spravodlivosti v procese, ktorý sa týka vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

18.12.2019 14:49
debata (21)

Súd má vo štvrtok rozhodovať, či prijme na prejednávanie obžalobu štvorice podozrivých. Rok a desať mesiacov od vraždy novinára a jeho snúbenice súdny proces podľa organizácie ukáže, či sloboda slova na Slovensku stojí nad mocnými samozvanými vykonávateľmi spravodlivosti.

Proces ukáže, či „v demokratickej krajine EÚ stojí sloboda tlače nad mocnými podnikateľmi samozvane vykonávajúcimi spravodlivosť“, povedala dnes podľa agentúry APA šéfka rakúskej odbočky Reportérov bez hraníc Rubina Möhringová.

Proces s podozrivými rok a desať mesiacov po Kuciakovej vražde je podľa Möhringovej „jedným z najvýznamnejších súdnych procesov na Slovensku“. Jeho výsledok by podľa nej mohol byť smerodajný pre ďalšie súdne procesy po vraždách novinárov, napríklad v kauze maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanaové Galiziovej, ktorá bola zavraždená v roku 2017.

„Zverejnenie Kuciakových materiálov malo pre občanov na Slovensku neoceniteľnú hodnotu. To, že sa jednotliví mocní ľudia z hospodárskeho sveta a politici chceli stavať nad zákon a justíciu, je hanebné,“ povedala Möhringová.

Slovensko patrilo až do vraždy Kuciaka a jeho snúbenice z 21. februára 2018 podľa Reportérov bez hraníc medzi „príkladné demokracie“. V rebríčku miery slobody tlače sa od roku 2017 prepadlo zo 17. na 35. priečku zo 180 sledovaných krajín.

Kuciakova vražda vyvolala na Slovensku mohutné protivládne demonštrácie a politickú krízu, ktorá vyústila v odchod Roberta Fica z funkcie premiéra. V čele kabinetu Fica vystriedal podpredseda jeho strany Smer-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Reportéri bez hraníc #vražda novinára Jána Kuciaka