Demokrati povedali Trumpovi, čo sa nesmie

Ešte krok a americký prezident Donald Trump príde o kľúče od Bieleho domu. A Amerika je zase o trochu viac politicky rozdelená. Väčšina demokratov v Snemovni reprezentantov presadila impeachment, teda ústavnú žalobu na prezidenta, ktorá má dva články. Zneužívanie právomocí a obštrukcie vo vzťahu ku Kongresu.

19.12.2019 06:11 , aktualizované: 18:35
debata (35)

Za prvý hlasovalo 230 demokratov, dvaja boli proti, rovnako ako 195 republikánov. Druhý získal podporu 229 členov snemovne, 198 ho odmietlo, z toho traja demokrati.

"Sme tu preto, aby sme bránili demokraciu pre ľudí. Je tragické, že bezohľadné konanie prezidenta urobilo z impeachmentu nevyhnutnosť,“ povedala šéfka Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová.

Trump sa sťažuje, že konanie demokratov je vraj nelegálne. "Je to prezidentské obťažovanie,“ vyhlásil prezident. "Tento nezákonný, stranícky impeachment je samovražedným pochodom pre Demokratickú stranu,“ citovala agentúra Reuters šéfa Bieleho domu.

Jasný impeachment?

No Trump vie, že sa v Oválnej pracovni udrží. Posledný krok k jeho odvolaniu má totiž pod kontrolou Senát, kde majú väčšinu prezidentovi republikáni.

V impeachmente demokrati Trumpovi vyčítajú zneužívanie právomocí. Tlačil na Kyjev, aby vyšetroval energetickú spoločnosť Burisma, ktorej členom predstavenstva bol syn bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena. Ten by sa na budúci rok mohol stať vyzývateľom súčasnej hlavy štátu. Nástrojom tlaku na Ukrajinu malo byť, že Biely dom jej pozastavil vojenskú pomoc v hodnote 391 miliónov dolárov. Trump sa tiež stále nestretol v Oválnej pracovni s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, hoci sa o to vláda v Kyjeve snaží.

Čo sa týka obštrukcií vo vzťahu ku Kongresu, demokrati dávajú Trumpovi za vinu, že nariadil predstaviteľom vlády, aby ignorovali predvolania zo snemovne.

"Demokratická strana predstavila impeachment tak jasne, ako sa len dalo, vzhľadom na obmedzenia, s ktorými pracuje. Tie sa týkajú existujúceho mediálneho prostredia, keď jedna polovica verejnosti nemá tie isté informácie ako druhá,“ reagovala pre Pravdu Jennifer Merciecaová, expertka na politickú komunikáciu z Texas A&M University. "No napriek tomu kariérni diplomati a nadstranícki pracovníci ministerstva zahraničných vecí jednoznačne poukázali na to, že prezident zneužíval moc svojho úradu na osobné zisky,“ pripomenula autorka knihy Demagóg prezidentom: Rétorická genialita Donalda Trumpa.

Doteraz Snemovňa reprezentantov v histórii schválila impeachment šéfa Bieleho domu dva razy. Prvýkrát to bolo roku 1868 proti prezidentovi Andrewovi Johnsonovi. Druhý raz bol roku 1998 terčom Bill Clinton. Oboch Senát zbavil obžaloby.

Podľa profesorky politológie z Champanovej univerzity v Kalifornii Lori Coxovej-Hanovej je otázne, či demokrati nemohli urobiť viac, aby lepšie zvládli celý proces. "Na impeachment nie je potrebné, aby prezident porušil zákon. Ale v predchádzajúcich prípadoch to tak bolo. Keby demokrati špeciálne poukázali, akú legislatívnu normu Trump porušil, pomohlo by im to v očiach verejnosti,“ myslí si Coxová-Hanová. "Zneužívanie právomocí môže znamenať všeličo. V tejto chvíli to vyzerá tak, že Senát Trumpa oslobodí. V súčasnej politickej situácii to voličov len viac nahnevá a odcudzí ich to elitám vo Washingtone. Je to voda na mlyn Trumpovej stratégii znovuzvolenia,“ uviedla pre Pravdu politologička.

Zápis do histórie

"Demokrati vedeli, že čelia situácii, že v Senáte žaloba neprejde. Pelosiová a ďalší lídri strany hovorili, že majú ústavnú povinnosť, aby proces spustili. V širšom zmysle je to však súčasť toho, čo vidíme aj v iných krajinách, nielen v USA. Asi vieme, ako sa to celé skončí. No do histórie sa zapíše, že boli ľudia, v tomto prípade väčšina v Snemovni reprezentantov, ktorí poukázali na fakt, že v demokracii nie je možné politikom tolerovať istý druh správania,“ povedal pre Pravdu expert na americkú politiku Charly Salonius-Pasternak z Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

Odborník súhlasí s tým, že išlo o symbolické hlasovanie. "No na druhej strane, keby nikto neoznačil Trumpovo správanie za neakceptovateľné, tak možno smerujeme k rozpadu demokratických princípov. Väčšina v snemovni veľmi konkrétne pomenovala, aké správanie nie je v poriadku. Preto sa Trump stal tretím prezidentom v histórii USA, proti ktorému schválili impeachment,“ uviedol Salonius-Pasternak.

Proces v Senáte by sa mohol začať už 6. januára. Nie je však ešte celkom jasné, ako bude vyzerať. Podľa Reuters by šéf republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell chcel rýchly proces, dokonca možno s vylúčením svedkov. Časť demokratov žiada Pelosiovú, aby žalobu do druhej komory Kongresu ešte neposielala a počkala na vhodnejší čas.

Scenáre impeachmentu

  • Najviac pravdepodobný: Senát ovládaný republikánmi impeachment, teda ústavnú žalobu Snemovne reprezentantov odmietne. Prezident Donald Trump zostane v úrade.
  • Málo pravdepodobný: Senát impeachment odmietne, ale niektorí republikáni ho podporia a žaloba získa nadpolovičnú väčšinu. Trumpa neodvolajú, ale v strane aj celkovo sa jeho pozícia oslabí.
  • Extrémne nepravdepodobný: Impeachment získa v 100-člennom Senáte potrebnú dvojtretinovú väčšinu na odvolanie prezidenta. Trump v Bielom dome skončí, ale stále by mohol kandidovať v prezidentských voľbách.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #impeachment