India v reakcii na pretrvávajúce protesty zakázala verejné zhromaždenia

Zákaz veľkých zhromaždení vo viacerých častiach krajiny vydala India vo štvrtok počas pretrvávajúcich protestov proti návrhu zákona, ktorý nemoslimským imigrantom uľahčuje získanie občianstva Indickej republiky. Informovali o tom svetové agentúry.

19.12.2019 09:46
debata (2)

Zakázané sú zhromaždenia s účasťou viac než piatich ľudí v štáte Uttarpradéš, vo viacerých častiach juhoindického štátu Karnátaka, ako aj v hlavnom meste tohto štátu Bangalúr, napísala agentúra DPA.

Zákaz sa týka aj ďalších oblastí, kde sa v posledných dňoch odohrali viaceré protesty. Ide o časti štátu Bihár, metropoly Naí Dillí, mesta Hajdarábad a hlavného mesta štátu Tamilnádu Čennaj, doplnila agentúra AP.

Polícia zadržala vo štvrtok viac než 100 demonštrantov vo viacerých indických mestách. Uzavretých bolo 14 staníc metra v Naí Dillí.

Dve hlavné indické telekomunikačné spoločnosti vo štvrtok oznámili, že v častiach Naí Dillí museli na príkaz vlády prerušiť mobilné služby. „Vláda vydala nariadenie, ktoré nás žiada obmedziť služby mobilnej siete v niektorých častiach Naí Dillí,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca firmy Vodafone. Tieto kroky potvrdila aj spoločnosť Airtel.

Návrh novely zákona o štátnom občianstve, ktorý minulý týždeň schválil parlament, uľahčuje imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša získanie občianstva. Legislatíva uľahčuje získanie indického občianstva príslušníkom hinduistických, sikhských, budhistických, kresťanských, zoroastrijských a džinistických menšín, ktoré sú v susedných, prevažne moslimských krajinách vystavené náboženskej perzekúcii.

Kritici považujú návrh zákona za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. Demonštranti v štátoch na severovýchode Indie pri hranici s Bangladéšom sa obávajú, že migranti sa nasťahujú do týchto pohraničných štátov a oslabia kultúrny a politický vplyv pôvodných obyvateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #verejné zhromaždenia