V Minsku sa konala ďalšia demonštrácia proti integrácii s Ruskom

Demonštranti v bieloruskom hlavnom meste Minsk sa v sobotu opäť zišli na protestnom pochode proti plánom na väčšiu integráciu medzi Bieloruskom a Ruskom.

21.12.2019 17:22
debata (101)

Demonštrácia sa konala iba deň po tom, ako sa približne 1 500 ľudí stretlo v piatok v bieloruskej metropole na pozadí schôdzky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Petrohrade. Lídri tam rokovali o viacerých perspektívach užšej koexistencie oboch krajín.

Piatkové zhromaždenie bolo najväčším z troch decembrových demonštrácií, ktoré sa konali v Minsku, a to napriek policajným varovaniam, zatknutiam aktivistov a odmietnutiu úradov povoliť protestné akcie.

Polícia však piatkovú demonštráciu nerozohnala a ani nezatkla žiadnych jej účastníkov, informuje stanica Slobodná Európa.

Demonštranti v sobotu pochodovali od Októbrového námestia k Námestiu nezávislosti, kde sa konala samotná manifestácia. Protestujúci držali v rukách zakázané vlajky prvej nezávislej Bieloruskej republiky, ako aj zástavy Európskej únie s odkazmi adresovanými proti integrácii so susedným Ruskom.

Lukašenko sa s Putinom počas petrohradského summitu nezhodol na troch z 31 stratégií, pričom najpálčivejšími zostali nedoriešené otázky plynu, ropy a daní.

Najnovšie rozhovory Lukašenka s Putinom sa uskutočnili po tom, ako títo lídri nedospeli k dohode ani počas bilaterálneho stretnutia, ktoré sa konalo 7. decembra v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

Prezidenti dúfali, že podpíšu dohodu pri príležitosti 20. výročia nastolenia Zväzového štátu Ruska a Bieloruska, ktorý však doteraz existuje zväčša len formálne a je predmetom súčasného dialógu. Obe krajiny sú blízkymi spojencami a ich spoločné hranice sú otvorené na základe dohovoru o colnej únii.

K demonštráciám došlo mesiac po tom, ako do dolnej komory bieloruského parlamentu nezvolili žiadnych zástupcov z opozičného spektra.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitorovala bieloruské voľby zo 17. novembra, vyhlásila, že hlasovanie nespĺňalo demokratické normy.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko