Búrky v Španielsku a Portugalsku si vyžiadali osem ľudských životov

Silné búrky a výdatné lejaky, ktoré tento týždeň rozvodnili rieky na Pyrenejskom polostrove, si vyžiadali v Španielsku už šesť obetí. Dvaja ľudia potom zomreli od štvrtka kvôli búrke v Portugalsku. Informoval o tom dnes denník La Vanguardia. Najväčší víchor dnes zažili na severozápade Španielska, kde namerali v nárazoch rýchlosť až 183 kilometrov za hodinu.

21.12.2019 21:17
debata (1)

Autonómny región Galícia, ktorý leží v severozápadnom cípe Pyrenejského polostrova, postihli tento týždeň tri búrky; meteorológovia im dali mená Daniel, Elsa a Fabien. Tú poslednú dnes dopoludnia sprevádzal vietor o rýchlosti vyše 140 kilometrov za hodinu, maxima dosiahol večer na pobreží Atlantiku v provincii Lugo. Namerali tam rýchlosť vetra až 183 kilometrov za hodinu.

Kvôli silnému vetru bolo dnes zrušených niekoľko odletov a príletov na letisko v mestách La Coruňa, Santiago de Compostela a Vigo. Niektoré lety boli odklonené do neďalekého Portugalska či do iných miest Španielska.

Výdatné dažde spôsobili záplavy. Napríklad v oblasti južne od Santiaga de Compostela napadlo 67 litrov zrážok na meter štvorcový a v oblasti mesta Ourense to bolo asi 60 litrov. U Ourense sa rozvodnili rieky natoľko, že sa znovu zatopila oblasť, ktorú v 50. rokoch minulého storočia odvodnili, aby získali poľnohospodár­sku pôdu.

Od štvrtka v Španielsku zomrelo kvôli búrke a záplavám šesť ľudí. Jeden človek zomrel pri zosuve pôdy v regióne Astúria, na ďalšieho spadla stena v parku v Santiagu de Compostela. Vodiča traktora v provincii León zmietla rozvodnená rieka a pri Granade dnes zomrel vodič, ktorého vozidlo zmietol prúd vody. Jednou z obetí búrky sa stal aj Holanďan, ktorý zomrel v piatok pri meste Huelva na juhozápade krajiny, keď na mori surfoval.

Aj Portugalsko sužujú tento týždeň búrky a záplavy, ktoré si tam vyžiadali dve obete. Dnes bola kvôli intenzívnym lejakom a búrke napríklad prerušená vlaková doprava medzi metropolou Lisabon a druhým najväčším mestom Porto.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #búrka #Portugalsko #záplavy