Taliansky minister podal demisiu, keď pre školstvo nezískal žiadané financie

Taliansky minister školstva Lorenzo Fioramonti podal demisiu po tom, ako nezískal od vlády miliardy eur potrebných pre skvalitnenie škôl a univerzít v krajine.

26.12.2019 10:43
debata (9)
Taliansky minister školstva v demisii Lorenzo... Foto: Reuters
Taliansky minister Lorenzo Fioramonti Taliansky minister školstva v demisii Lorenzo Fioramonti.

Ako v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters, Fioramonti podal demisiu v pondelok, a to listom premiérovi Giuseppemu Contemu, pričom svoju rezignáciu označil za „neodvolateľnú“.

Reuters konštatuje, že Fioramontiho demisia je ranou pre koaličnú vládu, ktorej strany sú v spore vo viacerých otázkach – od reformy eurozóny po práva migrantov.

Ministrovo rozhodnutie poukazuje aj na problémy Hnutia piatich hviezd (M5S), ktorého je členom a ktoré sa snaží reorganizovať v čase rozsiahlej vnútornej nespokojnosti so svojím vodcom Luigim Di Maiom. Reuters pripomenul, že tento mesiac traja senátori zvolení za M5S „prebehli“ k opozičnej krajne pravicovej Lige.

Spravodajský kanál Rai News 24 pripomenul, že Fioramonti hrozil, že opustí vládu, ak do rozpočtu na budúci rok nebudú zahrnuté tri miliardy eur pre školstvo.

Návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2020 schválil parlament začiatkom týždňa a požadované prostriedky pre školstvo v ňom nefigurujú.

Vo svojej reakcii pre Reuters Fioramonti v súvislosti so svojím odchodom z funkcie vyhlásil, že „pre nikoho by nemalo byť prekvapením, že minister dodrží svoje slovo.“ Dodal tiež, že vládu bude naďalej podporovať v parlamente, kam sa vracia ako poslanec.

TV kanál Rai News 24 nevylúčil, že Fioramonti opustí hnutie M5S a založí svoju vlastnú stranu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #minister školstva