Netanjahu zvíťazil v primárkach strany Likud

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu presvedčivo zvíťazil vo štvrtkových vnútrostraníckych voľbách vládnucej pravicovej strany Likud (Jednota), v ktorých sa rozhodovalo o jej predsedovi, a zabezpečil si tak, že ju na budúci rok v marci povedie do ďalších parlamentných volieb.

27.12.2019 08:03
debata (8)

Po sčítaní všetkých hlasov strana Likud v piatok ráno oznámila, že Netanjahu – najdlhšie slúžiaci izraelský premiér – získal 72,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rivala Gideona Saara podporilo 27,5 percenta straníkov, informuje tlačová agentúra AFP.

Hlasy odovzdalo v celej krajine približne 57.000 členov Likudu, čo je takmer polovica všetkých oprávnených hlasujúcich. Netanjahu si napriek predpokladanému víťazstvu týmto výrazným ziskom hlasov posilnil pozíciu v strane, ktorej dominuje už 20 rokov.

Netanjahu viedol proti Saarovi bezprecedentne intenzívnu kampaň, pričom za jediný deň absolvoval viacero mítingov v rozličných častiach krajiny.

„Je to obrovské víťazstvo! Ďakujem členom strany Likud za prejavenú dôveru, podporu a lásku,“ napísal Netanjahu na sociálnej sieti Twitter hodinu po ukončení hlasovania.

Saar, bývalý minister školstva i vnútra, oznámil svoju kandidatúru na post predsedu strany v novembri po tom, ako generálna prokuratúra obžalovala Netanjahua z podvodov, úplatkárstva a straty dôvery. Netanjahu (70) však tieto tvrdenia odmieta, pričom obvinil políciu, prokuratúru a médiá z „honu na čarodejnice“.

Netanjahu teraz zostane premiérom do nových parlamentných volieb, ktoré sú vypísané na 2. marca 2020; za uplynulých 12 mesiacov pôjde už o tretie parlamentné voľby v židovskom štáte. Prieskumy však naznačujú, že aj tieto voľby zrejme povedú k politickému patu.

Likud a centristická strana Kachol lavan (Modrá a biela) skončili v predošlých marcových a septembrových parlamentných voľbách s tesnými výsledkami, pričom ani jedna nedokázala v parlamente zostaviť koalíciu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #Likud