Nová koaličná vláda v Rakúsku by mohla vzniknúť do polovice januára

Nová rakúska vláda by mohla vzniknúť do polovice januára 2020. Oznámili to v piatok lídri rakúskych ľudovcov a Zelených, podľa ktorých sú koaličné rokovania oboch strán už v záverečnej fáze.

27.12.2019 20:14
debata (6)

„Naším cieľom je mať vládu do začiatku alebo do polovice januára,“ vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii vo Viedni predseda konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), bývalý kancelár Sebastian Kurz.

V prípade úspešného zavŕšenia koaličných rokovaní vznikne prvá rakúska spolková vláda za účasti Zelených, píše agentúra Reuters.

„Po prvé, dúfam, že tento podnik nestroskotá, a po druhé, ani neočakávam, že by stroskotal,“ uviedol v piatok šéf Zelených Werner Kogler v odpovedi na otázku, či by sa koaličné rokovania ešte stále mohli skončiť neúspechom.

Predčasné parlamentné voľby sa v Rakúsku uskutočnili 29. septembra v dôsledku májového rozpadu koaličnej vlády ÖVP s pravicovo-populistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Škandál vypukol po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, ktorý zachytával dnes už bývalého predsedu FPÖ Heinza-Christiana Stracheho, ako pred voľbami z roku 2017 diskutoval s domnelou neterou ruského oligarchu o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a o manipulácii rakúskych verejných zákaziek.

Septembrové voľby vyhrala ÖVP so ziskom 37,46 percenta. Zelení, za ktorých hlasovalo rekordných 14 percent voličov, skončili na štvrtom mieste. V predchádzajúcich voľbách v roku 2017 zostali Zelení pred bránou spolkového parlamentu.

Exkancelár Kurz (33) bol zostavením vlády poverený 7. októbra a v novembri začali ÖVP so Zelenými rokovať o zostavení vládnej koalície. Obe strany museli prekonať rozdielne postoje k mnohým otázkam vrátane ochrany životného prostredia, migrácie či daňovej politiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko