Pri bombovom útoku v Mogadiše zahynulo takmer 100 ľudí

Na takmer 100 mŕtvych sa zvýšil počet obetí bombového útoku, ku ktorému došlo v sobotu v somálskej metropole Mogadišo, kde na frekventovanom kontrolnom stanovišti vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnej polície o tom informovala agentúra DPA.

28.12.2019 09:32 , aktualizované: 30.12.2019 12:48
somálsko bombový útok mogadišo Foto: ,
Na frekventovanom kontrolnom stanovišti v somálskom Mogadiše vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute. Obetí sú desiatky.
debata (3)

„Momentálne vieme, že pri tomto hroznom útoku bolo zabitých takmer 100 ľudí,“ uviedol jeden z policajtov.

Obete na životoch hlásia z minimálne štyroch nemocníc, pričom v jednej z nich je potvrdených osem a v inej až 73 mŕtvych. Medzi obeťami na životoch je podľa miestnych úradov aj mnoho univerzitných i iných študentov, ktorí sa po víkende (v Somálsku pripadajúcom na piatok) vracali do škôl.

Výbuch si vyžiadal aj desiatky zranených. Agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie miestnej záchrannej služby uvádza, že zranených je prinajmenšom 125 ľudí. K útoku došlo v čase dopravnej špičky, pričom podľa AP bol najkrvavejším, aký Mogadišo zažilo za ostatné vyše dva roky, a teda po odpálení nákladného auta s výbušninou, pri ktorom 14. októbra 2017 zahynulo vyše 500 ľudí.

K zodpovednosti za útok, ktorého cieľom bola údajne budova daňového úradu, sa doposiaľ nikto neprihlásil. Podobné útoky však somálske úrady takmer vo všetkých prípadoch pripisujú militantom zo skupiny aš-Šabáb napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy a vojenské objekty, ale aj na hotely a reštaurácie.

Skupinu sa v roku 2011 podarilo vytlačiť z veľkej časti hlavného mesta Mogadišo a odvtedy prišla aj o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným si­lám.

Minister Lajčák poslal sústrastný telegram do Somálska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru) poslal sústrastný telegram svojmu somálskemu rezortnému partnerovi Ahmedovi Isse Awadovi v súvislosti s teroristickým útokom v hlavnom meste Mogadišo. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Slovenská republika dôrazne odsudzuje tento ohavný teroristický útok a vyjadruje solidaritu a plnú podporu vláde Somálskej federatívnej republiky v boji proti terorizmu," uviedol v kondolencii minister. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a všetkým pozostalým.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #aš-Šabáb #bombový útok #Mogadišo #al-Káida