Horúčavy a požiare v Austrálii zabíjajú koaly, jednej pomohli cyklisti

Lesné požiare vyčíňajúce severne od Sydney zrejme pripravili o život tisícky koál. Pobrežie Nového Južného Walesu bolo domovom pre 28-tisíc koál, požiare v uplynulých mesiacoch však ich populáciu výrazne zdecimovali.

28.12.2019 20:16
debata (3)

“Zničených je možno až 30 percent ich prirodzených miest výskytu,” uviedla pre vysielaciu stanicu ABC austrálska ministerka životného prostredia Sussan Leyová. “Budeme vedieť viac, keď požiare uhasíme a my budeme môcť situáciu adekvátne vyhodnotiť," dodala.

Jeden z týchto vačkovcov, zjavne trpiaci nedostatkom vody, sa zastavil u cyklistov, informovala ABC. Podľa členky cyklistickej výpravy Anny Heuslerovej skupina na koalu narazila pri výlete v Adelaide, metropole štátu Južná Austrália. Koala údajne sedela uprostred cesty. „Vyrazila priamo ku mne, akonáhle som zostúpila, a vyliezla mi na bicykel, keď som jej dávala napiť z fľaše,“ opisovala nečakané stretnutie žena. Bolo to podľa nej to najkrajšie, čo kedy na bicykli zažila. Teplota v oblasti Adelaide v tej dobe vystúpila na 42 stupňov Celzia, poznamenala ABC.

Horúčavy a požiare v Austrálii zabíjajú koaly,... Foto: Reuters, Social Media
austrália koala požiar cyklista Horúčavy a požiare v Austrálii zabíjajú koaly, jednej vysmädnutej pomohli cyklisti.

Koaly sú pôvodné austrálske zvieratá a u protinožcov zároveň jedny z najobľúbenejších. Ich počty sa ale v uplynulých desaťročiach drasticky znížili. Podľa monitorovacích skupín ich vo voľnej prírode žije už menej ako 43-tisíc. Dôvodom ich postupného vymierania sú straty prirodzeného prostredia, choroby, útoky psov či klimatické zmeny.

Státisíce ľudí podpísali petíciu za zrušenie ohňostrojov v Sydney

Vyše štvrť milióna Austrálčanov podpísalo petíciu za zrušenie novoročných ohňostrojov v Sydney a žiadajú použiť tieto peniaze na boj proti požiarom ohrozujúcim mesto. Podľa petície stáli minuloročné ohňostroje v meste približne 5,8 milióna austrálskych dolárov (3,6 milióna eur). Organizátori tiež uvádzajú, že svetelná šou by mohla „traumatizovať niektorých ľudí“, ktorí už teraz majú problém s „nadmerným dymom v ovzduší“.

Starostka mesta Clover Mooreová však oznámila, že ohňostroje sa budú konať ako zvyčajne. Podľa jej slov sa totiž plánujú 15 mesiacov vopred a väčšina rozpočtu je preto už vyčerpaná.

Austrálčania, ktorí petíciu Change.org podpísali, však považujú potenciálne konanie akcie za „urážku“. „Austrálčania v celej krajine potrebujú peniaze na opätovnú výstavbu ich škôl a domovov. Je to vec priority a takto môžme ukázať, že sa o nich zaujímame,“ uviedol jeden zo signatárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koala #lesné požiare