Tajfún Phanfone má už 41 obetí

Na 41 mŕtvych stúpol počet obetí tajfúnu Phanfone, ktorý cez Vianoce zasiahol centrálnu časť Filipín. Ďalších 12 osôb je nezvestných. Desaťtisíce ľudí sa stále nachádzajú v evakuačných strediskách. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie miestnych úradov.

29.12.2019 10:24
filipíny tajfń phanfone Foto: ,
Tajfún Phanfone sprevádzaný silným vetrom a intenzívnym dažďom zasiahol približne 1,6 milióna ľudí, pričom poškodil okolo 260 000 domov.
debata

„Dúfame, že počet mŕtvych sa už nezvýši,“ povedal pre AFP hovorca národného úradu pre mimoriadne situácie Mark Timbal s tým, že záchranári stále pátrajú po 12 nezvestných osobách.

Podľa miestnych úradov tajfún sprevádzaný silným vetrom a intenzívnym dažďom zasiahol približne 1,6 milióna ľudí, pričom poškodil okolo 260 000 domov a donútil takmer 100 000 ľudí hľadať útočisko v evakuačných strediskách, kde väčšina z nich strávila vianočné sviatky. Do svojich domovov sa mnohí budú môcť vrátiť až v novom roku.

Tajfún Phanfone sprevádzaný vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu, zasiahol strednú časť Filipín na Štedrý deň. Vietor vyvracal stromy a stožiare elektrického vedenia. Intenzívny dážď v kombinácii s vetrom spôsobil záplavy a zosuvy pôdy.

Tajfún, ktorý dostal v krajine miestny názov Ursula, je 21. tropickou cyklónou, ktorá v tomto roku zasiahla Filipíny. Len pred necelým mesiacom si ničivý tajfún Kammuri vyžiadal v tejto ostrovnej krajine 17 obetí na životoch.

Jedným z najsilnejších tajfúnov, aký zasiahol Filipíny v posledných rokoch, bol Haiyan z novembra 2013, keď zahynulo viac ako 6 300 ľudí a vyše štyri milióny obyvateľov prišli o svoje príbytky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún