Kyjev a separatisti si vymenili 200 zadržiavaných osôb

Výmena väznených osôb na princípe všetci za všetkých medzi ukrajinskou vládou a separatistami v Donbase skončila. Zavŕšenie celej dnešnej akcie oznámil úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého povstalci prepustili 76 ľudí. Informáciu potvrdila podľa agentúry TASS aj druhá strana, ktorej Kyjev odovzdal 124 osôb.

29.12.2019 11:20 , aktualizované: 16:46
ukrajina donbas výmena väzni Foto: ,
Výmena zadržiavaných osôb na východe Ukrajiny medzi Kyjevom a samozvanými republikami v Donbase.
debata (25)

„Vzájomné prepustenie zadržiavaných osôb skončilo. V bezpečí na území kontrolovanom Ukrajinou je 76 našich ľudí. Podrobnosti neskôr,“ citoval na svojom webe denník Ukrajinská pravda zatiaľ krátke oznámenie prezidentskej kancelárie.

Vzájomná výmena väzňov medzi Kyjevom a separatistickými republikami v Donbase sa konala na kontrolnom stanovišti Majorsk na línii kontaktu medzi samozvanou Doneckou ľudovou republikou a Ukrajinou.

Overovanie totožnosti väzňov z oboch strán trvalo niekoľko hodín. Výmenu monitorovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

Spravodajca agentúry TASS, ktorý bol prítomný pri výmene na kontrolnom stanovišti napísal, že povstalcom z luhanskej oblasť bolo odovzdaných 63 zadržiavaných a rebelom z doneckej oblasti 60. Neskôr potom ukrajinskí činitelia vydali ešte jedného človeka.

Na druhej strane zástupcovia ukrajinských úradov prevzali 76 ľudí. Z nich 25 bolo zadržiavaných v samozvanej Luhanskej ľudovej republike a 51 v Doneckej ľudovej republike. Podľa agentúry Interfax najmenej dvaja väzni odmietli opustiť DĽR, pretože sa obávali trestného stíhania v Kyjeve.

Výmenu väzňov v nedeľu privítali ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Po trojročnej prestávke sa 9. decembra v Paríži konal summit normandskej štvorky s cieľom urovnať konflikt v Donbase. Zišli sa na ňom hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Konali sa tam aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.

Účastníci schôdzky sa zhodli na nutnosti výmeny osôb zadržiavaných v Donbase, a to podľa kľúča „všetkých evidovaných za všetkých evidovaných“, do konca roku 2019.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si od roku 2014 vyžiadal už viac ako 13 000 životov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Donecko #Luhanská republika #výmena väzňov #Volodymyr Zelenskyj