Wilders ukončil len pár hodín po vyhlásení súťaž karikatúr proroka Mohameda

Holandský protiislamský politik Geert Wilders v nedeľu ráno oznámil, že ukončil súťaž v tvorbe karikatúr proroka Mohameda. Učinil tak len niekoľko hodín po tom, ako túto súťaž vyhlásil, informuje agentúra Reuters.

29.12.2019 16:01
Wilders Foto: ,
Holandský protiislamský politik Geert Wilders.
debata (13)

Wilders, ktorý je zároveň lídrom pravicovopopu­listickej Strany za slobodu (PVV), v príspevku na Twitteri napísal, že pozornosť, akú súťaži venovali svetové médiá len počas prvých štyroch hodín od jej vyhlásenia, mu umožnila vyzdvihnúť dôležitosť slobody prejavu.

„Misia splnená. Koniec súťaže,“ napísal Wilders. K textu pripojil aj obrázok rozhnevaného bradatého muža s bradou, ktorý označil za víťaza súťaže.

Stvárňovanie proroka Mohameda, ktorý bol zakladateľom islamu, je pre vyznávačov tohto náboženstva neprípustné a jeho karikatúry vnímajú ako hlbokú urážku.

Wilders zrušil vlani v auguste obdobné podujatie. Vtedy pripravovaná súťaž karikatúr Mohameda – plánovaná na november – totiž v Pakistane podnietila rozsiahle demonštrácie.

Samotný Wilders následne oznámil, že ju zrušil pre priveľké riziko pomsty radikálnych moslimov na nevinných ľuďoch. Došlo k tomu zároveň po tom, ako holandská polícia zatkla mladého Pakistanca, ktorý Wildersovi v súvislosti so súťažou adresoval likvidačné vyhrážky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #karikatúra #prorok Mohamed