Severokórejský vodca vyzval na opatrenia, ktoré zaistia bezpečnosť KĽDR

Severokórejský líder Kim Čong-un vyzval v nedeľu svoju armádu a diplomatov, aby prijali nešpecifikované "útočné opatrenia" s cieľom zaistiť bezpečnosť a suverenitu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

30.12.2019 06:27
debata (2)

Kim Čong-un na schôdzi vládnej Kórejskej strany práce, ktorá sa začala v sobotu, navrhol kroky v oblasti zahraničných záležitostí, zbrojárstva a ozbrojených síl, pričom zdôraznil potrebu prijatia „útočných opatrení“ s cieľom zaistiť bezpečnosť a suverenitu KĽDR, informovala tlačová agentúra KCNA, ktorú citovala agentúra AP.

Podľa KCNA severokórejský vodca diskutoval o štátnej správe a ekonomických otázkach vrátane opatrení na zlepšenie poľnohospodárstva, vedy, vzdelávania, verejného zdravia a životného prostredia. Kim Čong-un taktiež „predstavil úlohy týkajúce sa čo najrýchlejšej nápravy vážnej situácie hlavných priemyselných odvetví národného hospodárstva“.

Schôdza Kórejskej strany práce bude pokračovať aj v pondelok, dodala KCNA.

Pchjongjang začiatkom decembra varoval, že podnikne nešpecifikovaný krok, ak Spojené štáty do konca roka neprídu s ústupkami vo vzájomných rokovaniach o denuklearizácii Kórejského polostrova. Do Washingtonu odkázal, že Spojené štáty dostanú „vianočný darček“ v závislosti od toho, ako sa zachovajú. Vyvolané špekulácie sa sústreďovali na možnosť raketového testu vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa stretli lídri Spojených štátov a Severnej Kórey vo vietnamskom Hanoji. Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala zrušenie amerických sankcií výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný urobiť.

Satelitné snímky najnovšie zachytili novú stavbu v severokórejskej továrni, ktorá je využívaná na výrobu vybavenia na odpaľovanie rakiet s dlhým doletom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un