Udalosti a osobnosti desaťročia: Greta z horiaceho domu nie je sama

Nič neprorokuje. Iba jasným jazykom hovorí o veciach, pred ktorými vedci varujú už dlhé roky. Švédska tínedžerka Greta Thunbergová však predsa len zvestuje novú dobu.

31.12.2019 15:00
debata (70)
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: SITA/AP, Armando Franca
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Technologický vek, ktorý pomáha bojovníčke proti klimatickým zmenám šíriť jej odkaz. Ešte pred 20 rokmi by si školský štrajk mladej študentky kdesi pred švédskym parlamentom nikto veľmi nevšímal. Dnes protesty vďaka všeobecne rozšírenému internetu môžu sledovať v reálnom čase miliardy ľudí.

Netypická líderka

Thunbergová opisuje budúcnosť, v ktorej bude ľudstvo čeliť následkom klimatických zmien, ktoré môžu mať minimálne na časť planéty ničivý dosah.

"Náš dom horí. Som tu, aby som povedala, že náš dom horí. Stále máme čas, aby sme to zmenili. Ešte to môžeme napraviť. Stále máme všetko v rukách. Keď si však neuvedomíme celkové zlyhania našich súčasných systémov, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudeme mať šancu,“ povedala Thunbergová v januári globálnej politickej a ekonomickej smotánke, ktorá každoročne prichádza na Svetové ekonomické fórum v Davose.

O pár dní, 3. januára, bude mať 17 rokov. Piatkové školské štrajky za budúcnosť, ktoré sa zrodili z Thunbergovej protestov, sa vo viacerých krajinách stali už takmer pravidelnou súčasťou spoločenského rytmu. Asi štyri milióny ľudí po celej planéte vyšli do ulíc 20. septembra, aby upozornili na potrebu boja s klimatickými zmenami.

V čom spočíva sila Thunbergovej? "Nie je typickou líderkou hnutia za boj s klimatickými zmenami. Je skôr symbolom. Myslím si, že si to asi sama uvedomuje. Nevedie nejakú bežnú environmentálnu skupinu. Skôr si dokázala z viacerých príčin vynútiť pozornosť,“ hodnotí pre Pravdu úlohu Thunbergovej Thomas Birkland, expert na environmentálnu politiku zo Severokarolínskej štátnej univerzity. "Dokáže hovoriť jasnou rečou a je veľmi kritická k starým politickým lídrom, keď vníma, že neberú hrozby klimatických zmien tak vážne, ako by podľa nej mali,“ pripomenul odborník.

Podľa Birklanda je mladý vek Thunbergovej výhodu. "Bude to jej generácia, ktorá viac pocíti dosahy klimatických zmien. Nie tá, ktorej lídri sú teraz na čele väčšiny krajín sveta. Aj preto sa Thunbergovej venuje tak veľa pozornosti. Je symbolom toho, že nasledujúce generácie zaplatia vysokú cenu, keď nebudeme správne riešiť problém klimatických zmien. Preto môže aj veľmi výrazne ovplyvniť politickú debatu. Thunbergová môže pomôcť k vybudovaniu sociálneho hnutia, ktoré vytvorí väčší tlak na vytváranie lepších politík na riešenie klimatických zmien,“ mysli si Birkland.

Zosobnenie nepokoja

Symboly však aj rozdeľujú spoločnosť. Vo viacerých krajinách zelené strany v roku 2019 zaznamenali lepšie volebné výsledky. Podľa Eurobarometra si 93 percent ľudí v Európskej únii myslí, že klimatické zmeny sú vážny problém. Za najvážnejší ho pokladá 23 percent opýtaných. Je to nárast o 11 percentuálnych bodov v porovnaní s rokom 2017.

"Greta Thunbergová je akýmsi zosobnením nepokoja v duši mladých ľudí. Keď sa s nimi rozprávam, tak jej generácia si lepšie ako my uvedomuje, že bude znášať dramatické dôsledky klimatických zmien. Hovoríme o tom v každej diskusii, ktoré mávam v Európe aj na Slovensku,“ povedal pre Pravdu Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad, ktorý mal do konca novembra na starosti projekt Energetickej únie.

Na druhej strane Thunbergová čelí pravidelnej kritike najmä zo strany krajnej pravice a najrôznejších populistov. Vyčítajú jej, že je vraj len reklamným produktom bohatých ľudí vrátane jej rodičov, ktorí chcú na nej zbohatnúť ešte viac. Medzi oponentov mladej Švédky sa dokonca zaradili americký prezident Donald Trump a šéf Kremľa Vladimir Putin. Thunbergovej stúpenci však hovoria, že tínedžerka asi niečo robí dobre, keď sa jej venujú najmocnejší ľudia sveta. Pravidelne sa objavujú aj útoky na Švédku, ktoré súvisia s jej zdravotným stavom.

"Keď tí, čo vás nenávidia, hodnotia výzor a odlišnosti, znamená to, že im už nič nezostalo. A vtedy viete, že vyhrávate! Mám Aspergerov syndróm, čo znamená, že niekedy vybočujem z normy. A, berúc do úvahy správne okolnosti, byť iný je superschopnosť,“ vyhlásila Thunbergová.

"Je tvárou a hlasom boja proti klimatickým zmenám. Je to niečo, čo bohužiaľ v americkej politike často chýba. Príliš veľa ľudí stále popiera vplyv globálneho otepľovania,“ povedala o Thunbergovej pre Pravdu Ruth McClellandová-Nugentová z Augustskej univerzity v štáte Georgia, ktorá sa zaoberá úlohou žien v histórii a politike.

Odborníčka tiež pripomína, že Thunbergová nie je jedinou predstaviteľkou nastupujúcej generácie, ktorá bubnuje na poplach. "Je lídrom mladých ľudí, ktorých naša nečinnosť výrazne ovplyvní. Ak milujeme naše deti, môžeme si dovoliť nerobiť nič v boji s klimatickými zmenami? Bola by som tiež rada, keby sa viac pozornosti venovalo mladým aktivistom z radov domorodých ľudí v Severnej Amerike. Napríklad len 15-ročná Autumn Peltierová z kmeňa Anišinábe v Kanade, ktorá upozorňuje na problémy s čistou vodou, vystúpila aj v OSN,” povedala McClellandová-Nugentová.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Thunbergová #klimatická kríza