V Moskve chýba sneh, radnica ho preto nechala do centra doviezť

S moskovským rozpočtom si možno kúpiť všetko - dokonca aj zimu, ironicky komentujú Rusi na sociálnych sieťach počin moskovskej radnice, ktorá sa kvôli výnimočne teplému počasiu rozhodla navodiť zimnú atmosféru počas vítania Nového roka dovozom snehu aspoň do centra metropoly.

31.12.2019 10:10
rusko nový rok tverská ulica kremeľ Foto: ,
Tverská ulica pri Kremli, ktorá sa počas Silvestra premení v pešiu zónu.
debata (3)

„Peňazí je v ruskom hlavnom meste veľa, ale sneh tento rok vôbec nie je,“ konštatovala spravodajská stanica BBC na svojom webe.

Nákladné vozidlá doviezli sneh aspoň na tú časť Tverskej ulice, vedúcu k Červenému námestiu pri Kremli, ktorá sa počas Silvestra premení v pešiu zónu. Očití svedkovia zaznamenali sneh aj na Červenom námestí, kde sa záveje ocitli za kovovým oplotením, aby ich okoloidúci hneď nerozšliapali. „Pomáhame prírode i nálade,“ objasnil jeden z úradníkov.

„Sneh dorazil, hoci sme ho nečakali. Teraz máme s čím bojovať,“ žartoval na účet úradmi zariadenej „kalamity“ internetový časopis Ljubimaja Moskva. „Moskva vyváža do regiónov odpad a dováža sneh,“ poznamenal užívateľ s prezývkou Absurdistan. „Na Tverskú doviezli sneh. Dúfam, že preto, aby ho posypali soľou,“ dodal ďalší vtipkár.

Radnica ale so všetkou vážnosťou vysvetľuje, že „neveľké množstvo snehu“ na Tverskej ulici bolo dovezené z výstaviska úspechov národného hospodárstva VDNCh s cieľom vytvorenia „kopčeku pre snowboarding“. Podobný už funguje na inej pešej zóne, na Arbate. A nie je to ani sneh, ale narezaný ľad.

Moskovská radnica na novoročné oslavy podľa médií vynaloží poldruha miliardy rubľov (skoro 22 miliónov eur), v čom pár fúr snehu nepredstavuje žiadnu veľkú položku. Na otázku ohľadom silvestrovských výdavkov metropoly hovorca Kremľa poznamenal, že to nie je žiadne veľké míňanie z pohľadu príjmov, ktoré Moskva dokázala zvýšiť aj po odchode tak veľkých platiteľov daní, ako sú spoločnosti Gazprom a Gazprom-Neft, ktoré sa presídlili do Petrohradu. Moskva „zarába a je skutočne bohatá“, dodal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Pamätníci pripomínajú, že dovoz snehu za účelom športovania vôbec nie je moskovský vynález. Čosi podobné sa dialo aj pri lyžiarskych pretekoch v Tallinne v roku 2007 alebo o dva roky neskôr v Liberci pri majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní.

Pokiaľ ide o nádielku prírodného snehu v Moskve, meteorológovia sú opatrní. „Počasie na Nový rok a hneď po ňom je kupodivu nepredvídateľné,“ vyhlásil riaditeľ ruského meteorologického ústavu Roman Vilfand.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rusko #Kremeľ #sneh #zima #Nový rok