Státisíce ľudí po celom svete vítali nový rok 2020

Približne milión obyvateľov a návštevníkov amerického veľkomesta New York privítal nový rok 2020 o polnoci miestneho času (06.00 h SEČ) tradičným spúšťaním svetoznáme krištáľovej na námestí Times Square. Informovala o tom agentúra DPA.

31.12.2019 12:47 , aktualizované: 01.01.2020 08:42
NEW YORK silvester 2020 konfety oslavy Times... Foto: ,
Na zhromaždených ľudí na Times Square v New Yorku sa zniesol dážď konfiet. Podľa tradície, ktorá sa začala minulý rok, niektoré obsahovali ručne napísané želania ľudí z celého sveta.
debata (14)

Guľa vážiaca takmer 500 kilogramov sa začala spúšťať minútu pred polnocou. Tento tradičný „rituál“ nazývaný ball drop sa v centre Manhattanu organizuje od roku 1907.

Následne zazneli tóny skladieb „Auld Lang Syne“ a „New York, New York“. Na rôznych pódiách sa potom začali vystúpenia skupín a interpretov ako LL Cool J, Alanis Morissettová, Village People BTS, Green Day, Jonas Brothers, Sheryl Crow, Shania Twainová, Christina Aguilerová, Lenny Kravitz, 50 Cent Backstreet Boys a ďalších.

Mnohí účastníci osláv prišli na námestie už niekoľko hodín pred polnocou, aby si zaistili dobré miesta. Oslavy aj tentoraz sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Alkohol a zábavná pyrotechnika boli zakázané.

Na zhromaždených ľudí sa zniesol dážď konfiet, ktorých bolo tentoraz použitých 1,4 tony. Podľa tradície, ktorá sa začala minulý rok, niektoré konfety obsahovali ručne napísané želania ľudí z celého sveta. V Central Parku sa o polnoci začal tradičný silvestrovský beh na trati dlhej približne šesť kilometrov.

Obdobu spúšťania gule majú aj v niektorých iných amerických mestách. V mekke country, meste Nashville v štáte Tennessee, spustili z veže v miestnom parku päť metrov vysokú notu zloženú z 13 000 LED svetiel. V Libanone v štáte Pensylvánia spustili po tyči obrovskú bolonskú salámu, zatiaľ čo vo Vincennese v štáte Indiana to bol nadrozmerný melón a v Key West na Floride drag queen vo veľkej červenej topánke.

Približne tri milióny ľudí oslavovali príchod... Foto: SITA/AP, Bruna Prado
brazília ohňostroj 2020 nový rok copacabana pláž Približne tri milióny ľudí oslavovali príchod nového roka na brazílskej pláži Copacabana.

Približne tri milióny ľudí oslavovali príchod nového roka na brazílskej pláži Copacabana, kde mohli sledovať aj 14-minútový ohňostroj, ktorý mal hmotnosť 15 420 kilogramov. Na bezpečnosť dohliadalo zhruba dvetisíc policajtov.

Nový rok v európskych metropolách

Veľkolepými ohňostrojmi a svetelnými šou privítali nový rok 2020 európske i ďalšie metropoly.

V britskom hlavnom meste Londýn oslávilo začiatok nového roka viac ako 100 000 ľudí o polnoci miestneho času (01.00 h SEČ) za zvukov zvona Big Ben a veľkým ohňostrojom pri vyhliadkovom kolese London Eye. Zvon v súčasnosti počuť len výnimočne, pretože slávna veža s hodinami, v ktorej sa nachádza, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, uviedla agentúra DPA.

Témou tohtoročného ohňostroja v Londýne boli Majstrovstvá Európy vo futbale 2020, takže zaznela okrem iného aj futbalová hymna Football's Coming Home. Majstrovstvá sa konajú vo viacerých európskych mestách a Londýn bude dejiskom siedmich zápasov vrátane semifinálových a finálového. „Znovu ukážeme, že Londýn je kozmopolitný, keď privítame športových fanúšikov a futbalové hviezdy z celej Európy,“ povedal starosta Sadiq Khan.

Silvestrovské oslavy vo francúzskej metropole Paríž skomplikoval tentoraz štrajk pracovníkov verejnej dopravy proti reforme dôchodkového systému, ktorú v utorok prebiehal už 27. deň. Domáci a turisti sa preto na triedu Champs-Élysées, kde sa konala svetelná šou, po ktorej nasledoval o polnoci ohňostroj, prepravovali na bicykloch či kolobežkách alebo išli pešo. Všetky linky metra s výnimkou dvoch automatických liniek bez vodiča sú zatvorené a premáva iba niekoľko nočných autobusov, uviedla agentúra AP.

V Berlíne prvýkrát bez ohňostrojov a alkoholu

Státisíce ľudí oslávili začiatok nového desaťročia v Berlíne. Oslavy sa konali na bulvári medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom (Siegessäule). Zatiaľ čo v prvej poldruha hodine osláv tam nedošlo podľa polície k závažným incidentom, plné ruky práce mali berlínski hasiči, ktorí do 01.30 h absolvovali 428 zásahov, pričom medzi nimi bolo aj niekoľko väčších požiarov.

Ohňostroj exploduje nad Víťazným oblúkom počas...
Oslavy na Times Square v New Yorku.
+18Ohňostroj exploduje počas novoročných osláv na...

Na hlavných oslavách v Berlíne neboli prvýkrát povolené ohňostroje ani alkohol. Na pódiu pred Brandenburskou bránou vystúpili kapely a hudobníci z Nemecka i zo zahraničia. Vrcholom boli vystúpenia skupín The Rasmus, Gipsy Kings a Mando Diao.

V Madride privítali tisíce ľudí nový rok pod vežovými hodinami na Puerta del Sol. S každým úderom zvona zjedli bobuľku hrozna, ako to káže tradícia zavedená v roku 1866. Každý, kto dokázal počas dvanástich úderov zvona zjesť všetky bobuľky, sa môže tešiť na šťastný rok.

Výnimkou zo všetkých silvestrovských osláv v Európe bola španielska dedina Villar de Corneja ležiaca západne od Madridu, kde sa nový rok začal už na poludnie. Obec má totiž iba okolo 30 registrovaných obyvateľov, z ktorých väčšina má viac ako 80 rokov a preto sa im nechce čakať až do polnoci.

Ohňostroj v Sydney predviedli aj napriek pretrvávajúcim požiarom v okolí

Veľké davy ľudí sa zhromaždili v utorok pri zálive Port Jackson v austrálskom Sydney, aby videli naživo tradičný ohňostroj pri príležitosti príchodu nového roka. Naplánované predstavenie sa uskutočnilo i napriek výzvam časti verejnosti, aby bolo zrušené na znak solidarity s časťami štátu Nový Južný Wales, ktoré zasiahli ničivé požiare s obeťami na životoch.

Sydneyská starostka Clover Moorová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters, vyjadrila očakávanie, že novoročné oslavy s ohňostrojom tentoraz vylákajú na nábrežia približne milión ľudí a ďalšia miliarda vo svete ich bude sledovať prostredníctvom prenosu. Samotný moment príchodu roka 2020 v Sydney pripadol na 14.00 h SEČ.

Na výzvy, aby bol ohňostroj v Sydney zrušený a peniaze boli radšej venované na pomoc regiónom postihnutým požiarmi, Moorová reagovala slovami, že plánovanie ohňostroja sa začalo už pred 15 mesiacmi a väčšina vyčlenených prostriedkov už bola využitá. Upozornila tiež, že toto podujatie podporuje ekonomiku Nového Južného Walesu, ktorého je Sydney hlavným mestom.

Počasie v Sydney bolo pred ohňostrojom pomerne priaznivé, hoci oblohu stále zahaľoval dym z požiarov. Tie sa do utorkového večera rozšírili do západných predmestí Sydney, vzdialených len 30 kilometrov od Prístavného mosta, z ktorého je ohňostroj odpaľovaný.

Žena vešia papierik so svojím novoročným... Foto: TASR/AP, Ahn Young-joon
Kórea Nový rok soul 2020 prianie Žena vešia papierik so svojím novoročným želaním v budhistickom chráme v Soule 31. decembra 2019.

V nasledujúcich hodinách sa oslavy naplno rozbehy v Ázii: O 16.00 h SEČ zazneli zvony v budhistických chrámoch 108-krát – práve toľko želaní musí človek splniť, aby dosiahol nirvánu.

O hodinu neskôr ožiarili ohňostroje oblohu nad mestami na Filipínach a v Malajzii. Ohňostroj bol nakoniec zrušený v nepokojmi sužovanom Hongkongu.

V ruskej metropole Moskva sa centrálne oslavy rozbehli o 22.00 h SEČ. Netypické boli v tom, že po dlhom čase chýba v meste v dôsledku teplého počasia sneh.

O 12:00 SEČ odbila polnoc na Novom Zélande, kde nebo rozsvietili ohňostroje odpaľované z vyhliadkovej veže Sky Tower v Aucklande. V rovnakom čase začali oslavy na Fidži a v ostrovnom kráľovstve Tonga, o hodinu neskôr v ruskom Anadyre či tichomorských štátoch Tuvalu a Nauru.

Tichomorie oslávilo ako prvé

Tichomorské ostrovné štáty Samoa a Kiribati sú tradične prvými na svete, kde obyvatelia a návštevníci oslávili príchod nového roka. Tamojšia polnoc pripadá na 11.00 h SEČ, pričom ide o územia ležiace najbližšie k medzinárodnej dátumovej hranici z jej západnej strany. Túto skutočnosť opäť využili turisti, ktorí si načasovali návštevu Samoy tak, aby vstupovali do roka 2020 skôr než ktokoľvek iný na planéte.

Podľa očakávaní mali byť oslavy na tomto súostroví tentoraz o niečo tlmenejšie vzhľadom na miestnu epidémiu osýpok, ktorá si od októbra vyžiadala životy už 81 ľudí, uviedla v utorok tlačová agentúra DPA. Súvisiaci stav ohrozenia, vyhlásený pred šiestimi týždňami, samojské ministerstvo zdravotníctva zrušilo iba minulú sobotu po tom, ako úspešná očkovacia kampaň obsiahla takmer všetkých 200 000 obyvateľov.

Samoa bývala donedávna medzi krajinami, ktoré vítali nový rok ako posledné, v roku 2011 však „preskočila“ dátumovú hranicu, keď sa v záujme podpory cestovného ruchu vrátila do západnejšieho časového pásma.

Večierky a ohňostroje za účasti niekoľkých miliárd ľudí budú v najbližších hodinách nasledovať v ďalších častiach sveta. Moskva predbehne strednú Európu o dve hodiny. Medzi poslednými bude Americká Samoa, ležiaca iba 220 kilometrov východne od Samoy na opačnej strane dátumovej hranice, čo znamená časový posun až o 25 hodín, keďže na Samoe platí v súčasnosti letný čas.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #svet #2020 #Silvester #Nový rok