Hongkonskí protivládni demonštranti sa schádzajú na ďalších protestoch

Hongkonskí prodemokratickí demonštranti, ktorí v utorok odštartovali silvestrovské protesty po celom meste, vyzývajú obyvateľov, aby boj za demokraciu nevzdali ani v roku 2020. Polícia sa pripravovala do ulíc vyslať viac ako 6 000 príslušníkov bezpečnostných síl, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

31.12.2019 16:11
HongKong Protesty demonštrácia Foto: ,
Hongkonskí prodemokratickí demonštranti odštartovali silvestrovské protesty po celom meste.
debata (26)

„Osloboďte Hongkong. Revolúcia našej doby je mojím novoročným prianím,“ uviedol 30-ročný Calvin, ktorý sa zúčastnil na obedňajšom proteste v hlavnej obchodnej štvrti.

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vo videozázname uviedla, že šesť mesiacov nepokojov v ázijskom finančnom centre spôsobilo smútok, úzkosť, sklamanie a hnev. „Začnime rok 2020 novým predsavzatím, že obnovíme poriadok a harmóniu v spoločnosti. Tak budeme môcť začať znovu, spoločne,“ povedala vo svojom trojminútovom posolstve.

Silvestrovský polnočný ohňostroj bol pre obavy o bezpečnosť v Hongkongu zrušený.

Polícia zhabala materiál na výrobu zápalných bômb

Hongkonská polícia v utorok objavila materiál na výrobu množstva zápalných bômb. Skrýšu prezradili podozrivé osoby, ktoré boli zadržané v ten istý deň. Policajti našli dostatok benzínu na vyrobenie stovky zápalných bômb, ktoré mali byť zrejme použité počas plánovaných protivládnych protestov zameraných na narušenie tohtoročných novoročných osláv, informuje agentúra DPA.

Polícia počas razie, ktorú podnikla o 13.00 h miestneho času (07.00 h SEČ), zhabala celkovo 60 litrov benzínu a 51 sklenených fliaš. Na základe príslušného hongkongského zákona za útok pomocou zápalných bômb alebo jeho pokus hrozí páchateľom týchto činov až 20-ročné väzenie, uviedla polícia.

Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, otriasajú protivládne protesty od 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny.

Medzičasom sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle „jedna krajina, dva systémy“.

Polícia uviedla, že od začiatku nepokojov zatkla už takmer 6500 ľudí.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu