Južná Kórea a USA upravia spoločné vojenské cvičenia

Južná Kórea a Spojené štáty uskutočnia spoločné vojenské cvičenia v upravenej forme s cieľom podporiť úsilie o denuklearizáciu Kórejského polostrova. Oznámilo to vo štvrtok juhokórejské ministerstvo obrany.

02.01.2020 08:57
debata (5)

Tieto spojenecké krajiny obmedzili od roku 2018 spoločné manévre, aby podporili diplomatické rokovania so Severnou Kóreou, pripomína agentúra Jonhap.

„Zastávame stanovisko, že spoločné cvičenia s USA by mali byť upravené za úzkej koordinácie medzi oboma stranami s cieľom podporiť diplomatické snahy o denuklearizáciu,“ uviedol hovorca ministerstva. Nechcel pritom komentovať otázku týkajúcu sa konkrétnych plánov na uskutočnenie spoločných jarných cvičení, ktoré sa zvyčajne konajú v marci.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu vyhlásil, že KĽDR nemá dôvod predlžovať moratórium na jadrové skúšky a testy medzikontinen­tálnych rakiet, keďže Spojené štáty pokračujú v spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou, uvalili nové sankcie a zároveň kladú „gangsterské požiadavky“.

Kim súčasne avizoval, že KĽDR v blízkej budúcnosti predstaví „novú strategickú zbraň“. Jeho krajina tiež prijme „šokujúce skutočné opatrenia“.

Najnovšie Kimove hrozby by mohli zmariť diplomatické úsilie o vyriešenie sporu o jadrový program Severnej Kórey z posledných dvoch rokov. V apríli 2018 Kim Čong-un prekvapujúco vyhlásil dočasné pozastavenie jadrových a raketových testov a oznámil uzavretie testovacieho zariadenia.

Rokovania medzi Pchjongjangom a Washingtonom sú prerušené od vlaňajšieho februárového neúspešného summitu Kima a Trumpa v Hanoji. Severná Kórea nedávno požiadala Spojené štáty, aby do konca roka urobili ústupky, inak sa vydá „novou cestou“ a príde s „vianočným darčekom“. Americkí vojenskí predstavitelia predpokladajú, že Pchjongjang by teraz mohol pokračovať v skúškach medzikontinentálnej balistickej rakety.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea #vojenské cvičenie