Francúzska polícia použila slzotvorný plyn voči protestujúcim

Francúzska polícia použila vo štvrtok slzotvorný plyn voči protestujúcim, ktorí blokovali autobusové depo v Paríži. Išlo o najnovšiu konfrontáciu medzi úradmi a odbormi v spore týkajúcom sa dôchodkovej reformy, uviedla agentúra Reuters s tým, že protesty, ktoré trvajú už 29 dní, sú najdlhšie od roku 1968.

02.01.2020 12:16
Francúzsko, štrajk, Paríž Foto: ,
Cestujúci čakajú na železničnej stanici. Masové demonštrácie najmä zamestnancov verejnej dopravy prebiehajú od 5. decembra.
debata (8)
Reportér televíznej stanice BFM zverejnil na Twitteri video, na ktorom vidieť, ako polícia zasiahla slzotvorným plynom voči davu pred vchodom do autobusového depa. Parížska polícia sa zatiaľ k tomuto zákroku nevyjadrila.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vo svojom tradičnom novoročnom príhovore vyhlásil, že aj napriek masívnym protestom a štrajkom sa mieni držať svojich reformných plánov a uskutočniť dôchodkovú reformu, pretože v dobe, keď ľudia žijú čoraz dlhšie, je nevyhnutná.

Podstatou predkladaného návrhu dôchodkovej reformy je zjednotenie celého systému, ktorý teraz pozostáva zo 42 čiastkových režimov poskytovania dôchodkov. Existujúci systém zaručuje niektorým profesiám predčasný dôchodok.

Zákonný vek odchodu do dôchodku je momentálne 62 rokov, po prijatí reformy by sa fakticky zvýšil na 64 rokov, keďže až od tohto veku by Francúzi dostávali plný dôchodok. Macron chce zaviesť dôchodkové body, ktoré by sa mali vzťahovať rovnako na všetkých občanov Francúzska výnimky by boli zrušené. V novoročnom príhovore však ubezpečil, že kto „ťažko pracuje“, mal by mať možnosť skončiť skôr.

Masové demonštrácie najmä zamestnancov verejnej dopravy prebiehajú od 5. decembra. Macronov novoročný prejav bol podľa DPA zameraný predovšetkým na odborárov ochotných pristúpiť na kompromisy a mal posilniť pozíciu premiéra Édouarda Philippa. Radikálne odborové zväzy ako CGT však požadujú úplné stiahnutie reformy a na 9. januára avizovali nový masový protest. Vláda plánuje stretnutie so sociálnymi partnermi na 7. januára.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty