Na príkaz Trumpa Američania zabili iránskeho generála, Teherán sľubuje pomstu

Pri leteckom útoku na konvoj približujúci sa k letisku v Bagdade bol v piatok skoro ráno zabitý iránsky generálmajor Gásem Solejmání, veliteľ špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd, a Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF), informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu PMF.

03.01.2020 07:10 , aktualizované: 19:41
Gásem Solejmání teherán irán generál Foto:
Na archívnej snímke z 18. septembra 2016 iránsky generálmajor Gásem Solejmání (uprostred), veliteľ špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd počas stretnutia v Teheráne.
debata (1144)

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Nemenovaný predstaviteľ americkej obrany neskôr pre agentúru AFP spresnil, že Solejmání a abú Mahdí Muhandis boli zabití pri „presne mierenom útoku“ dronom.

„Presný útok dronu zasiahol dve vozidlá na letisku v Bagdade,“ povedal zdroj.

Dodal, že časť zo 750 vojakov americkej 82. výsadkovej divízie, vyslaných do oblasti pred niekoľkými dňami, dorazila do Bagdadu. „Budú smerovať k americkej ambasáde, aby tam pomáhali príslušníkom námornej pechoty, ktorí prišli už v uplynulých dňoch.“

Trump v prvej slovnej reakcii na twitteri napísal, že Irán nikdy nevyhral vojnu, ale nikdy neprehral pri vyjednávaní. Krátko po akcii Trump na twitteri zverejnil bez komentára americkú vlajku.

Trumpov príspevok sa na twitteri objavil krátko potom, čo americký minister zahraničia Mike Pompeo vyhlásil, že USA stále stoja o zmiernenie napätia na Blízkom východe, a nie o vojnu. V rozhovore sa CNN minister zároveň povedal, že nepochybuje o tom, že útok na Solejmáního zachránil životy Američanov.

Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom.

Pri útoku na konvoj bol zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), podporovaných Iránom. Bezpečnostné zdroje však pre AFP povedali, že letisko je stále otvorené pre lety.

Novým veliteľom iránskych elitných jednotiek Kuds sa stal brigádny generál Esmail Kaan. Vymenoval ho iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, informovala o tom s odvolaním sa na íránske médiá agentúra Reuters. Kaan doteraz pôsobil ako Solejmáního zástupca.

Spojené štáty vyšlú na Blízky východ ďalších okolo 3500 príslušníkov svojich ozbrojených síl. Informovala o tom na svojej stránke televízia CNBC s odvolaním sa na vyhlásenie troch predstaviteľov amerického ministerstva obrany (Pentagónu).

Americké posily budú nasadené v Iraku, v Kuvajte a ďalších oblastiach Blízkeho východu. Ich úlohou bude reagovať na hrozby v celej oblasti.

Predstavitelia Pentagónu, ktorí informáciu o vyslaní posíl na Blízky východ CNBC poskytli, však tvrdia, že nasadenie vojakov nie je priamou reakciou na likvidáciu Solejmáního.

Americká ambasáda vyzvala občanov USA na okamžitý odchod z Iraku

„Občania Spojených štátov by mali odcestovať letecky, kým je to možné, a ak nie, tak do iných krajín po zemi,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Krátko po tom, ako Pentagón potvrdil letecký útok pri letisku v Bagdade, ktorý nariadil Trump, vyjadrili demokratickí politici námietky, že Biely dom akciu vopred s členmi Kongresu nekonzultoval ani ich o tom neinformoval. Naopak, republikánski politici zverejnili vyhlásenia obhajujúce celú akciu. (Viac čítajte v správe Útok v Bagdade rozdelil americký Kongres.)

Zaríf odsúdil Solejmáního smrť ako čin medzinárodného terorizmu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odsúdil vraždu generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ako americký akt medzinárodného terorizmu, informovala v piatok agentúra TASS.

„USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený,“ uviedol Zaríf vo svojom účte na Twitteri.

Agentúra Reuters dodáva, že podľa Zarífa predstavuje Solejmáního vražda „extrémne nebezpečnú a nerozumnú eskaláciu (napätia)“.

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí sľúbil krutú odplatu

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí prisľúbil „krutú odplatu“ po tom, ako USA zabili v piatok v Bagdade generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Informovala o tom agentúra AFP.

„Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov,“ uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata.

Rúhání: Slobodné štáty regiónu pomstia Solejmáního smrť

Irán a „slobodné štáty tohto regiónu“ sa pomstia Spojeným štátom za zabitie generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Vyhlásil to v piatok iránsky prezident Hasan Rúhání.

„Niet pochýb o tom, že veľký iránsky štát a iné slobodné krajiny tohto regiónu sa pomstia za tento príšerný kriminálny čin zločinnej Ameriky,“ uviedol Rúhání vo vyhlásení na webovej stránke iránskej vlády.

Podľa neho sa zdvojnásobí odhodlanie Iránu a ďalších slobodných štátov brániť islamské hodnoty a postaviť sa voči terorizovaniu zo strany Ameriky. „Tento podlý a zbabelý čin je ďalším znakom zúfalstva Ameriky a jej slabosti v tomto regióne,“ dodal iránsky prezident podľa agentúry AFP.

Podľa spravodajskej stanice BBC uviedla iracká štátna televízia, že Solejmání bol jedným z niekoľkých obetí leteckého útoku v blízkosti letiska v Bagdade.

Útok sa odohral pár dní po tom, ako sa pred veľvyslanectvom Spojených štátov v Bagdade uskutočnilo niekoľko protestov, pri ktorých došlo opakovane k násilnostiam.

Minister obrany USA Mark Esper vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty nebudú akceptovať útoky proti svojim zamestnancom v danej oblasti a obvinil Irán z násilností na veľvyslanectve.

Mahdí: Americký útok v Bagdade vyvolá pustošivú vojnu

Dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí odsúdil americký útok v Bagdade, pri ktorom prišli v piatok o život významní irackí a iránski velitelia, ako „agresiu“, ktorá „vyvolá pustošivú vojnu“.

Zabitie irackého veliteľa je agresiou voči Iraku, „jeho vláde a ľudu,“ uviedol Mahdí vo vyhlásení. Mal na mysli abú Mahdího Muhandisa, zástupcu veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), podporovaných Iránom. Ten zahynul pri útoku spolu s generálmajorom Kásemom Solejmáním, veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd.

Mahdí uviedol, že útok bol tiež „očividným porušením podmienok povoľujúcim prítomnosť amerických vojakov“ na irackej pôde.

Mobilizácia bojovníkov Mahdího armády

Vplyvný iracký duchovný a populistický politik Muktadá Sadr po americkom nálete v piatok „reaktivoval“ svoju ozbrojenú skupinu známu ako Mahdího armáda. Ako uviedol na sociálnej sieti, nariadil „bojovníkom, najmä tým z Mahdího armády, aby boli pripravení“.

Mahdího armáda boli šiitské milície bojujúce proti americkým silám po vojenskom zásahu pod vedením USA v Iraku v roku 2003. V roku 2008 ich Sadr oficiálne rozpustil.

Svojich bojovníkov vyzval v piatok na pripravenosť aj veliteľ irackých milícií Asáib Ahl al-Hakk (Liga spravodlivých), ktorý tiež prisahal pomstu Spojeným štátom i Izraelu.

„Všetci bojovníci odporu musia byť pripravení, keďže nás čaká ofenzíva a veľké víťazstvo,“ uviedol veliteľ Kajs Chazalí v odkaze, ku ktorému sa dostala AFP. Podľa agentúry DPA vo vyhlásení tiež dodal, že odplatou za Muhandisovu smrť bude ukončenie vojenskej prítomnosti USA v Iraku a odplatou za smrť Solejmáního „odstránenie existencie celého Izraela“.

Asáib Ahl al-Hakk patrí do organizácie PMU, známej aj pod názvom al-Hašd aš-Šabí, čo je vplyvná sieť početných prevažne proiránskych milícií, ktorú v uplynulých rokoch integrovali do irackých štátnych bezpečnostných síl.

Súčasťou PMU je aj skupina Brigády Hizballáhu, ktorej lídrom bol Muhandis. USA obvinili Brigády Hizballáhu z útoku na severoirackú základňu spred týždňa, pri ktorom prišiel o život jeden Američan, a následne pri náletoch v nedeľu zabili 25 jej bojovníkov, čo viedlo k dvojdňovým násilným protestom pred americkou ambasádou v Bagdade.

Útok odsúdil aj najvplyvnejší šiitský duchovný Alí Sístání

Najvplyvnejší iracký šiitský duchovný ajatolláh Alí Sístání odsúdil americký útok, pri ktorom prišli v piatok v Bagdade o život významní irackí a iránski velitelia, ako „bezohľadný útok“ na celú krajinu. Sístání vo svojej kázni, ktorú predniesol v šiitskom posvätnom meste Karbalá jeho zástupca, označil tento letecký útok za „nehorázne porušenie irackej zvrchovanosti“. Stovky veriacich začali po modlitbách skandovať „Nie Amerike!“, informovala agentúra AFP.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #Donald Trump #zabitie Solejmáního