Ľudovci jednomyseľne schválili nový vládny program so Zelenými

Členovia predstavenstva Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) v piatok jednomyseľne schválili nový program koaličnej vlády so Zelenými, ktorý predstavili vo štvrtok. Rovnako odsúhlasili aj personálne obsadenie šéfov jednotlivých ministerstiev. Informovala o tom agentúra APA.

03.01.2020 08:05 , aktualizované: 14:54
debata (1)
Na snímke zľava predseda konzervatívnej... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
sebastian kurz rakúsko werner Na snímke zľava predseda konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a bývalý kancelár Sebastian Kurz a predseda strany Zelených Werner Kogler.

„Vládny program je najlepší z oboch svetov. Obe strany dokázali presadiť hlavné sľuby. Je to dobrý program. Tešíme sa na to, že budeme môcť pracovať pre našu krásnu krajinu,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii po zjazde členov predstavenstva strany ÖVP šéf ľudovcov Sebastian Kurz, ktorý bude v novej vláde opätovne zastávať funkciu kancelára.

Kurz opätovne predstavil nový vládny kabinet. Generálnym tajomníkom ÖVP sa stane Axel Melchior, keďže Karl Nehammer, ktorý tento post zastával doteraz, povedie v novej vláde ministerstvo vnútra.

Kurz už v štvrtkovom rozhovore v spravodajskej relácii ZiB1 rakúskej televízie ORF uviedol, že je nanajvýš optimistický, čo sa týka koaličnej vlády so Zelenými, a vyjadril presvedčenie, že ich vláda vydrží celých päť rokov.

10 kresiel pre ľudovcov, 4 pre Zelených

Novú rakúsku bude tvoriť 14 ministrov a dvaja štátni kancelári. Desať postov pripadne ÖVP a štyri ministerské kreslá obsadia politici zo strany Zelených, informoval rakúsky denník Kurier.

Šéf Zelených Werner Kogler bude vicekancelárom a povedie i ministerstvo pre šport, verejné služby, umenie a kultúru. Štátnou tajomníčkou pre umenie a kultúru bude jeho stranícka kolegyňa Ulrike Lunaceková.

Ministerkou pre životné prostredie, energetiku a infraštruktúru sa stane Leonore Gewesslerová zo strany Zelených. Štátnym tajomníkom tohto ministerstva bude Magnus Brunner z ÖVP.

Ministrom zahraničných vecí zostane aj naďalej Alexander Schallenberg (nezávislý). Ministrom vnútra bude generálny tajomník ÖVP Karl Nehammer.

Ministerkou spravodlivosti sa stane Alma Zadičová (Zelení) pochádzajúca z Bosny a Hercegoviny. Ministerstvo obrany bude viesť Klaudia Tannerová (ÖVP).

Rudi Anschober zo strany Zelených bude riadiť ministerstvo sociálnych vecí a zdravia.

Nové ministerstvo pre integráciu povedie doterajšia šéfka sekcie pre integráciu na ministerstve zahraničných vecí Susanne Raabová z ÖVP, ktorá bude poverená aj agendou pre záležitosti žien.

Ministrom financií bude Gernot Blümel z ÖVP, ktorý doposiaľ pôsobil ako minister v úrade kancelára a bol poverený európskymi záležitosťami, umením a médiami.

Ministerstvo dopravy prevezme právnička a doterajšia šéfka Dolnorakúskeho zväzu poľnohospodárov Klaudia Tannerová (ÖVP).

Ministerkou hospodárstva sa stane Margarete Schramböcková (ÖVP). Ministerkou poľnohospodárstva bude Elisabeth Köstingerová (ÖVP), ktorá bola od decembra 2017 do mája 2019 ministerkou životného prostredia a poľnohospodárstva.

Heinz Faßmann z ÖVP sa stane ministrom školstva. Ministerkou práce a rodinných záležitostí bude Christine Aschbacherová (ÖVP).

Ministerkou v úrade kancelára pre európske záležitosti sa stane Karoline Edtstadlerová.

Ľudovci, víťazi septembrových parlamentných volieb, a Zelení sa na zostavení koalície dohodli v stredu a vo štvrtok predstavili vládny program. Menovanie vlády prezidentom sa očakáva 7. januára.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz