Počet mŕtvych po záplavách v Indonézii stúpol na 53

Počet mŕtvych po záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré na prelome roka zasiahli indonézsku metropolu Jakarta a okolie, stúpol na najmenej 53. Takmer 175-tisíc ľudí zostáva bez prístrešia, uviedla agentúra Reuters. Záplavy z prelomu rokov patria medzi najextrémnejšie od roku 1866, od ktorého sa tieto údaje sledujú, uviedla Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG).

04.01.2020 11:38
debata (1)

„Počet mŕtvych stúpol na 53 osôb, jedna osoba je stále nezvestná,“ uviedol hovorca úradu pre zmiernenie katastrof Agus Wibowo. Predchádzajúca bilancia bola 43 obetí.

Záplavy spôsobili chaos v častiach najväčšieho mesta juhovýchodnej Ázie. V niektorých oblastiach nefunguje elektrina a nejazdia vlaky. Televízne zábery ukazovali, ako voda zaplavuje časti Jakarty, a blatom pokryté autá, niektoré navŕšené na sebe.

Obyvatelia sa pomaly začali vracať do svojich zaplavených domovov, upratujú a snažia sa zo svojho majetku zachrániť, čo sa dá, uviedla agentúra Kjódó. Niektorí predajcovia nábytku či čistiarne ponúkajú zľavy, aby pomohli zasiahnutým postaviť sa späť na nohy.

BMKG varovala, že zmeny klímy zvyšujú riziko extrémneho počasia a silné zrážky môžu trvať až do polovice februára. Ich vrchol očakáva v období od 11. do 15. januára.

V Jakarte a okolí býva viac ako 30 miliónov ľudí. Mesto v období dažďov čelí povodniam pravidelne. Súčasné záplavy úrady podľa počtu obetí označujú za najhoršie od roku 2007.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #indonézia #Jakarta