Iránsky veľvyslanec pri OSN: Zabitie Solejmáního je vojnový akt

Zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri piatkovom americkom útoku v Iraku predstavuje "vojnový akt zo strany Spojených štátov proti Iráncom". Iránsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov Madžíd Tacht Ravánčí to povedal pre americkú televíznu stanicu CNN.

04.01.2020 12:16 , aktualizované: 20:08
Gásem Solejmání teherán irán generál Foto:
Na archívnej snímke z 18. septembra 2016 iránsky generálmajor Gásem Solejmání (uprostred), veliteľ špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd počas stretnutia v Teheráne.
debata (277)

Podľa vyjadrení, ktoré citovala v sobotu tlačová agentúra AFP, je potrebné počítať s „tvrdou odplatou“ za tento čin.

„Minulú noc začali (Spojené štáty) vojnu atentátom, teroristickým činom proti jednému z našich najvyšších generálov. Teda čo iné sa dá očakávať od Iránu? Nemôžeme len tak zostať ticho. Musíme konať a budeme konať,“ povedal Ravánčí.

„Nemôžeme len tak zavrieť oči pred tým, čo sa stalo minulú noc. Rozhodne príde odplata, tvrdá odplata,“ dodal veľvyslanec v rozhovore s tým, že „odpoveďou na vojenský zákrok je vojenský zákrok“. To, „kto, kedy a kde“ odplatu uskutoční, podľa neho „ukáže budúcnosť“.

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí takisto ešte v piatok prisľúbil „krutú odplatu“ za usmrtenie Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, pri útoku amerických vrtuľníkov v blízkosti letiska v Bagdade.

Ministerstvo obrany Spojených štátov potvrdilo, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta Donalda Trumpa. Ten piatkovú operáciu následne obhajoval s tým, že Solejmání chystal „veľmi významný útok“, ako aj ďalšie „útoky proti Američanom“.

Pri nálete na konvoj pri bagdadskom letisku bol zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých polovojenských síl podporovaných Iránom. Celkove prišlo o život desať osôb – päť Iračanov a päť Iráncov.

Tisíce Iračanov sa v sobotu zapojili do pohrebného sprievodu v Bagdade, kde sa rozlúčili so Solejmáním i Muhandisom, pričom pokrikovali slogan „Smrť Amerike“. Neskôr bol plánovaný štátny rozlúčkový obrad vo vládnej a diplomatickej štvrti známej ako Zelená zóna.

Telá zabitých Iráncov majú ešte v sobotu letecky dopraviť do Iránu. Tamojšie vedenie vyhlásilo na pamiatku Solejmáního trojdňový štátny smútok. Jeho pohreb sa má konať v utorok v jeho domovskom meste Kermán.

Nad smrťou generála smútili v Teheráne tisíce ľudí, pálili americké vlajky

Americké a izraelské vlajky podpaľovali v sobotu v iránskom hlavnom meste Teherán, kde sa zhromaždili tisíce ľudí smútiacich nad stratou popredného vojenského veliteľa Kásema Solejmáního. V predchádzajúci deň ho pri útoku v Iraku zabili americké sily.

„Sme s tebou!“ skandovali obyvatelia v návale žiaľu, pričom jednotne mávali rukami. Zhromaždenie sa konalo na teheránskom Palestínskom námestí, uviedol spravodajca tlačovej agentúry AFP.

Na sobotňajšom zhromaždení v Teheráne držali muži pútače, ktoré vyzývali na „odplatu“, a ženy v čiernom oblečení zvierali portréty Solejmáního aj Chameneího.

Jeden muž s maskou na tvári vyliezol na kamenný pamätník, v rukách držal horiace vlajky USA aj Izraela a ostatní skandovali „Smrť Amerike!“ či „Amerika je Veľký Satan!“

„Našou reakciou určite nebude len vypálenie nejakých rakiet či zničenie nejakých amerických základní. Myslím, že našou odplatou bude vymazanie Izraela zo sveta,“ povedal agentúre AFP jeden zo smútiacich účastníkov zhromaždenia, študent Mílád Nadžafí.

Ďalší smútiaci, Alí Gholina, označil Solejmáního za „najväčšieho muža, akého sme mali“.

Pozostatky Solejmáního majú doviezť do Iránu v nedeľu, potom budú nasledovať obrady v mestách Ahváz, Teherán, Mašhad a Kom.

Zabitého generála podľa očakávania uložia do hrobu v utorok 7. januára v jeho domovskom meste Kermán.

Koalícia proti IS po zabití Solejmáního obmedzuje svoje operácie

Vojenská koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá pomáha irackým silám bojovať proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), obmedzila rozsah svojich operácií z bezpečnostných dôvodov po tom, ako boli v piatok pri americkom nálete usmrtení vysokopostavení velitelia ozbrojených zložiek Iránu a Iraku. Pre tlačovú agentúru AFP to uviedol v sobotu nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany.

„Budeme vykonávať obmedzené operácie proti Islamskému štátu s našimi bezpečnostnými partnermi tam, kde to obojstranne pomôže nášmu úsiliu,“ povedal americký predstaviteľ. Informoval tiež o „sprísnení bezpečnostných a obranných opatrení na irackých základniach, na ktorých pôsobia koaličné vojská“.

Nemecká armáda medzitým oznámila, že jej príslušníci v rámci spomínanej koalície pozastavujú v dôsledku piatkovej udalosti výcvik irackých bezpečnostných síl. Príslušné rozhodnutie prijalo veliteľstvo koalície proti IS v záujme ochrany vlastných jednotiek, uviedli podľa agentúry DPA predstavitelia armády vo vyjadrení poskytnutom v piatok večer predsedníctvu branného výboru nemeckého Spolkového snemu.

Pozastavenie výcviku je podľa nemeckej armády preventívnym opatrením, ktoré sa vzťahuje na všetky partnerské krajiny zapojené do výcvikových misií v Iraku v rámci vojenskej operácie proti IS pod názvom Inherent Resolve (Bytostné odhodlanie). Nemecko sa už predtým rozhodlo obmedziť pohyb svojich vojakov v Iraku v súvislosti s piatkovým zabitím iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, informovala DPA.

Nemecko nasadzovalo 27 svojich vojakov, aby plnili výcvikové úlohy na základni pri irackom meste Tádží, približne 30 kilometrov severne od Bagdadu. Celý nemecký kontingent v koalícii proti IS tvorí v súčasnosti 415 mužov a žien, ktorí podliehajú veleniu v Jordánsku.

Irán vraj bude trestať Američanov kedykoľvek, keď budú v jeho dosahu

Irán bude Američanov v odplate za zabitie svojho kľúčového generála Kásema Solejmáního trestať kedykoľvek, keď mu budú na dosah. Dnes to v reakcii na americký raketový útok, pri ktorom v piatok v Iraku Solejmání prišiel o život, vyhlásil vysoko postavený veliteľ iránskych revolučných gárd Gholámalí abú Hamza.

Irán si podľa neho vyhradzuje právo sa Spojeným štátom za smrť Solejmáního pomstiť, napísala agentúra Tasnim.

Veliteľ pripomenul, že pre Západ je nesmierne dôležitým miestom Hormuzský prieliv, ktorým sa plavia aj americké vojnové lode, a že Irán si už dávno vytipoval kľúčové americké ciele v tomto regióne. „Na dosah máme nejakých 35 amerických cieľov aj Tel Aviv,“ povedal.

Rusko a Čína označili zabitie Solejmáního za porušenie Charty OSN

Rusko a Čína uviedli, že letecký útok USA, pri ktorom prišiel o život iránsky generálmajor Kásem Solejmání, bol porušením Charty OSN, informovala v sobotu agentúra TASS. Obe krajiny oznámili, že podniknú spoločné kroky na mierové riešenie konfliktov na Blízkom východe.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho čínsky rezortný partner Wang I sa na spolupráci dohodli v telefonickom rozhovore.

„Ministri uviedli, že protizákonný čin USA zvýšil napätie v oblasti Blízkeho východu,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Záujmom Číny a Ruska je podľa ministerstva zníženie napätia. Krajiny podniknú kroky na vytvorenie podmienok na mierové riešenie konfliktných situácií.

Letecký útok USA, pri ktorom prišiel o život Solejmání a ďalší príslušníci Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom, bol podľa oboch ministrov porušením charty OSN.

277 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #zabitie Solejmáního