Rakúska strana Zelených na zjazde schválila vládnu koalíciu s ľudovcami

Členovia rakúskej strany Zelených v sobotu na zjazde v Salzburgu odsúhlasili účasť strany v koaličnej vláde s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) bývalého premiéra Sebastiana Kurza, informovala agentúra AP.

04.01.2020 19:03
rakúsko kurz kogler Foto: ,
Šéf konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a bývalý kancelár Sebastian Kurz (vľavo) so šéfom rakúskych Zelených Wernerom Koglerom.
debata (3)

Koaličnú dohodu podporilo 246 z celkového počtu 264 delegátov, 15 hlasovalo proti a traja sa hlasovania zdržali, spresňuje agentúra APA.

Rozšírené predsedníctvo strany už v piatok schválilo účasť v koaličnej vláde a personálne obsadenie jednotlivých ministerstiev.

Šéf strany Zelených Werner Kogler delegátov vyzval, aby odsunuli bokom znepokojenie v súvislosti so vstupom do koalície s konzervatívcami a uvedomili si príležitosť dosiahnuť pokrok v oblastiach zníženia detskej chudoby, zvýšenia transparentnosti vlády a boja proti klimatickým zmenám.

Menovanie vlády prezidentom sa očakáva 7. januára. Ľudovci, víťazi septembrových parlamentných volieb, a Zelení sa na zostavení koalície dohodli v stredu a vo štvrtok predstavili vládny program.

Novú rakúsku vládu povedie opäť šéf ľudovcov Sebastian Kurz, ktorý vystrieda dočasnú kancelárku Brigitte Bierleinovú. Vládu bude tvoriť 14 ministrov a dvaja štátni kancelári. Desať postov pripadne ÖVP a štyri ministerské kreslá obsadia politici zo strany Zelených.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #ÖVP