Irán prestane dodržiavať ďalšie z ustanovení jadrovej dohody

Irán ešte v nedeľu očakáva finalizáciu piateho súboru opatrení, ktorými sa odkláňa od záväzkov vyplývajúcich z medzinárodnej dohody o obmedzení jadrového programu tejto krajiny. Oznámil to hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví, ktorého vyjadrenia odvysielané v televízii citovala tlačová agentúra AFP.

05.01.2020 07:38 , aktualizované: 15:24
debata (363)

Irán postupne pozastavuje plnenie jadrovej dohody z roku 2015 v reakcii na predvlaňajšie jednostranné odstúpenie Spojených štátov a opätovné zavádzanie protiiránskych sankcií. Najnovšie oznámenie však nasleduje dva dni po tom, ako americké sily zabili pri útoku v Iraku iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, čo vyvolalo prudké zvýšenie napätia na Blízkom východe.

„Čo sa týka piateho kroku, rozhodnutia už boli prijaté… ale vzhľadom na súčasnú situáciu sa urobia ešte určité zmeny na dôležitom stretnutí dnes večer,“ povedal Músaví. „Vo svete politiky všetky veci vzájomne na seba vplývajú,“ dodal hovorca iránskeho rezortu diplomacie.

Músaví podľa AFP nijako nenaznačil, v čom bude spočívať spomínaný „piaty krok“ ani kedy bude oznámený.

Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. V roku 2019 Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami ďalej stupňovalo.

USA sú pripravené udrieť na 52 cieľov v Iráne

V prípade akéhokoľvek potenciálneho iránskeho útoku Spojené štáty „veľmi rýchlo a veľmi tvrdo“ udrú na 52 iránskych cieľov.

Uviedol to v nedeľu na Twitteri americký prezident Donald Trump v súvislosti s rastúcim napätím medzi USA a Iránom po piatkovom zabití iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního.

O Trumpovom vyhlásení na Twitteri informovala ruská agentúra TASS. „Nech toto slúži ako varovanie. Pokiaľ Irán udrie na akýchkoľvek Američanov alebo americký majetok, máme zameraných 52 iránskych cieľov (predstavujúcich 52 amerických rukojemníkov, ktorých pred mnohými rokmi zajal Irán), niektoré z nich veľmi vysokopostavené a dôležité pre Irán a iránsku kultúru. Tieto ciele ako aj samotný Irán zasiahneme veľmi rýchlo a veľmi tvrdo. USA si neprajú akékoľvek ďalšie vyhrážky!“ napísal Trump.

Iránsky veliteľ: USA nemajú odvahu začať konflikt v Iránom

Veliteľ iránskych pozemných síl v nedeľu vyhlásil, že Washington nemá „odvahu“ začať konflikt s jeho krajinou. Reagoval tak na slová prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý pohrozil zasiahnutím desiatok iránskych cieľov v prípade útoky islamskej republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pochybujem, že majú odvahu iniciovať“ konflikt, citovala generálmajora Abdorrahíma Músavího štátna tlačová agentúra IRNA. Músaví americké hrozby odmietol ako snahu odviesť pozornosť sveta „od ohavného a neospravedlni­teľného činu, ktorého sa dopustili“.

363 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #zabitie Solejmáního