Trump: Irán nebude mať nikdy jadrovú zbraň

Prezident USA Donald Trump v pondelok zopakoval, že Irán nebude mať možnosť získať jadrovú zbraň.

06.01.2020 13:09 , aktualizované: 17:14
debata (417)

„Irán nebude mať nikdy jadrovú zbraň,“ napísal Trump na Twitteri.

Agentúra AFP poznamenala, že Trumpovo vyhlásenie zaznelo deň po tom, čo Irán oznámil, že po zabití generálmajora Kásema Solejmáního počas leteckého útoku USA prestáva dodržiavať obmedzenia vyplývajúce z jadrovej dohody z roku 2015.

Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. V roku 2019 Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami ďalej stupňovalo.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyjadril v pondelok poľutovanie nad rozhodnutím Teheránu obmedziť svoje záväzky týkajúce sa jadrovej dohody uzavretej v roku 2015.

Borell podľa informácií týždenníka Politico v nedeľu telefonoval so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom v snahe presvedčiť Teherán, aby neodstúpil od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda.

Zaríf neskôr na svojom účte na Twitteri uviedol, že Irán už nebude dodržiavať žiadne obmedzenia týkajúce sa počtu jadrových centrifúg, ktoré môže prevádzkovať. Zároveň však dodal, že všetky kroky rušiace obmedzenia stanovené jadrovou zmluvou sú „zvratné“, a prisľúbil „úplnú spoluprácu“ s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Kongresmani budú hlasovať o obmedzení vojenských akcií Trumpa voči Iránu

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že dolná komora Kongresu USA bude tento týždeň hlasovať o rezolúcii, ktorej zámerom je obmedziť vojenské opatrenia prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa Iránu. Informovali o tom v noci na pondelok televízia CNN a agentúra Reuters.

Pelosiová zaslala kongresmanom Demokratickej strany v nedeľu večer list, podľa ktorého Snemovňa reprezentantov dostane tento týždeň na hlasovanie návrh „Rezolúcie o vojnových právomociach o obmedzení vojenských akcií prezidenta týkajúcich sa Iránu“.

Oznámenie prišlo v čase, keď Spojené štáty vysielajú ďalších vojakov na Blízky východ po tom, ako minulý piatok americké sily pri nálete v Bagdade zabili vysokopostaveného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního.

„Minulý týždeň Trumpova administratíva uskutočnila provokatívny a neprimeraný vojenský vzdušný útok zameraný proti vysokopostaveným iránskym vojenským predstaviteľom. Táto akcia ohrozila našich vojakov, diplomatov a iných riskovaním vážnej eskalácie napätia s Iránom,“ napísala Pelosiová.

Návrh rezolúcie má podľa nej potvrdiť úlohu Kongresu pri dohľade nad prácou vlády stanovením, že v prípade, ak sa Kongres neuznesie na ďalších opatreniach, bude musieť vláda zastaviť vojenské akcie týkajúce sa Iránu do 30 dní.

„Našou základnou úlohou ako členov Kongresu je udržiavať Američanov v bezpečí. Z tohto dôvodu nás znepokojuje, že administratíva podnikla tento krok bez toho, aby ho konzultovala s Kongresom, a bez ohľadu na vojnové právomoci Kongresu, ktoré mu poskytuje ústava,“ dodala demokratická politička.

Pelosiová dodala, že rezolúcia bude podobná návrhu, aký už bol predložený v Senáte a ktorý by vyžadoval, aby akékoľvek vojenské akcie voči Iránu schválil Kongres buď prostredníctvom vyhlásenia vojny, čo je v USA výhradná právomoc Kongresu, alebo nového Povolenia na použitie vojenskej sily (AUMF).

Takáto rezolúcia zrejme prejde Snemovňou reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, no vyhliadky na jej schválenie sú už menej isté v Senáte s prevahou Trumpových republikánov, z ktorých mnohí postup prezidenta voči Iránu podporili.

417 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Kongres USA #Donald Trump #zabitie Solejmáního