Portoriko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8, hlásia po ňom škody

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 zobudilo v pondelok ráno obyvateľov Portorika, kde spôsobilo škody na viacerých domoch. Išlo o dosiaľ najsilnejší zo série otrasov, ktoré pociťuje toto ostrovné územie USA už viac ako týždeň, informovala agentúra AP.

06.01.2020 14:39
debata

K zemetraseniu došlo pri južnom pobreží ostrova Portoriko v pomerne malej hĺbke desiatich kilometrov, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Prívalové vlny cunami po ňom podľa úradov nehrozili.

V niektorých oblastiach hlásili výpadky elektriny, uviedol pre AP riaditeľ civilnej ochrany v meste Ponce na južnom pobreží Angel Vazquez. „Je to jedno zo silnejších zemetrasení, odkedy sa začali 28, decembra,“ povedal Vazquez. „Trvalo dlho.“

Obyvatelia v mestách na južnom pobreží začali zverejňovať zábery čiastočne zrútených domov a veľkých kameňov blokujúcich cesty, zatiaľ čo úrady vyzývali na pokoj.

„Celá moja rodina sa zobudila s krikom,“ povedala Sindia Alvaradová z pobrežného mesta Penuelas, ktorú zemetrasenie podľa jej slov vydesilo. „Myslela som si, že dom sa rozpadne napoly.“

Séria zemetrasení pri južnom pobreží Portorika sa začala večer 28. decembra. Ich magnitúdy sa dosiaľ pohybovali od 4,7 do 5,1, pričom v posledných dňoch už spôsobili škody na niektorých domoch a v obchodoch pri nich padal tovar z regálov.

Jedno z najsilnejších zemetrasení s najvážnejšími následkami, aké zasiahlo Portoriko, nastalo v októbri 1918, keď otrasy s magnitúdou 7,3 pri severozápadnom pobreží vyvolali cunami a vyžiadali si 116 životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Portoriko