Slzy ajatolláha veštia krv

Všetci vedia, že pomsta príde. Otázne je len to, kedy a kde sa Teherán rozhodne siahnuť po odvete za smrť veliteľa elitných iránskych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního a jeho druhov, ktorých v piatok pri bagdadskom letisku zabili americké rakety. Útok možno čakať kedykoľvek a kdekoľvek po skončení trojdňového smútku. Ten sa v Iráne i Iraku skončí v noci na stredu.

07.01.2020 06:00
Ajatolláh / Alí Chameneí / Foto:
Vľavo iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata (192)

Iránsky najvyšší duchovný vodca sa včera v Teheráne modlil za Solejmáního. Ajatolláh Alí Chameneí, ktorý mal so zabitým generálom mimoriadne blízky vzťah, sa nad jeho rakvou v jednej chvíli neubránil slzám. Po jeho boku na smútočnom obrade stáli prezident Hasan Rúhání, nový veliteľ jednotiek Kuds Esmáíl Káaní a ďalší vysoko postavení predstavitelia islamskej republiky.

Chameneí plakal pri tradičnej moslimskej modlitbe za mŕtvych, kým prítomný dav hlasito vzlykal a po modlitbe začal skandovať: "Smrť Amerike!“,,Smrť Izraelu!“

Na obrade v Teheráne sa zúčastnil aj vodca palestínskeho hnutia Hamás, ktoré vládne v Pásme Gazy. Haníja odkázal trúchliacim, že Hamás pôjde Solejmáního cestou a postaví na odpor "sionistickým plánom a americkému vplyvu“.

Ulice iránskej metropoly včera zaplavili státisícové davy. Trúchliaci niesli plagáty so Solejmáního portrétom a tradičné červené šiitské vlajky symbolizujúce krv mučeníka volajúcu po odplate.

Je to prvý raz v novodobej histórii, čo Irán usporiadal smútočné obrady v niekoľkých mestách. Ani duchovný vodca Rúholláh Chomejní, ktorý založil islamskú republiku, nemal po smrti v roku 1989 toľko smútočných sprievodov. Solejmáního rakvu vystavili v rovnakej teheránskej mešite, ako kedysi Chomejního telesné pozostatky. Ceremónie budú pokračovať dnes, keď generála pochovajú v jeho rodnom meste Kermán.

Ani smrť Trumpa nestačí

Nový veliteľ jednotiek Kuds, ktoré podliehajú len najvyššiemu duchovnému vodcovi, prisahal vernosť odkazu svojho predchodcu. "Sľubujeme, že budeme s rovnakým odhodlaním pokračovať v ceste mučeníka Solejmáního a jediným odškodným pre nás bude to, že Ameriku vystrnadíme z regiónu,“ povedal Káaní, ktorý teraz velí zahraničným operáciám Iránu v Iraku, Libanone, Sýrii i Jemene.

Veliteľ letectva iránskych revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde varoval, že pomsta za Solejmáního sa neskončí vypálením štyroch rakiet, zásahom jednej americkej základne alebo hoci i zabitím Trumpa. "Nič z toho nevyváži krv tohto mučeníka. Jediné, čo môže jeho krv vyvážiť, je úplná porážka Ameriky v tejto oblasti,“ povedal generál, pod velenie ktorého spadajú rakety schopné zasiahnuť americké základne v regióne. Hádžízáde Trumpovi odporučil, aby objednal rakvy pre amerických vojakov.

O nemilosrdnej pomste na včerajšom smútočnom obrade venovanom pamiatke jej otca hovorila aj dcéra zabitého generála Zeinab Solejmáníová. "Nemysli si, šialený Trump, že po mučeníckej smrti môjho otca sa všetko skončilo. Rodiny amerických vojakov na Blízkom východe budú tráviť svoje dni čakaním na smrť svojich detí,“ povedala pred státisícovým davom.

Desiatky terčov

Hrozby počuť nielen z Teheránu, ale aj z Washingtonu. Šéf Bieleho domu varoval, že Spojené štáty už vytypovali desiatky iránskych cieľov, vrátane objektov veľkého kultúrneho významu, ktoré zasiahnu, ak Teherán v odvete za zabitie Solejmáního zaútočí na občanov či objekty USA. Spojené štáty v prípade iránskeho pokusu o odvetu zareagujú "veľmi rýchlo a veľmi tvrdo“ a "možno neprimerane“, napísal Donald Trump na twitteri. "Nech je toto varovaním, že keď Irán zaútočí na Američanov alebo americký majetok, vytypovali sme 52 iránskych miest,“ oznámil.

Jeden z kľúčových veliteľov iránskych revolučných gárd ale upozornil, že aj Teherán si vytypoval kľúčové americké ciele na Blízkom východe. "Na dosah máme nejakých 35 amerických cieľov i Tel Aviv,“ vyhlásil Gholámalí abú Hamza.

Vypovedaná jadrová dohoda

Pred nekontrolovateľným roztočením špirály násilia a pomsty včera varovali nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson. V spoločnom vyhlásení vyzvali na zmiernenie napätej situácie v regióne. Všetci aktéri by podľa trojice európskych lídrov mali postupovať nanajvýš zdržanlivo a s vedomím zodpovednosti. Od Teheránu Berlín, Paríž a Londýn žiadajú okrem iného aj to, aby zrušil všetky opatrenia, ktoré sú v rozpore s medzinárodnou dohodou o jeho jadrovom programe.

Irán totiž v nedeľu oznámil, že sa viac necíti byť viazaný dohodou z roku 2015, v ktorej sa zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Teherán avizoval osobitne úmysel prejsť na neobmedzené obohacovanie uránu.

Poľutovanie nad týmto krokom Teheránu vyslovil aj Brusel. "Hlboko ľutujem najnovšie oznámenie Iránu. Plná implementácia jadrovej dohody všetkými stranami je teraz pre regionálnu stabilitu a globálnu bezpečnosť dôležitejšia než kedykoľvek predtým,“ vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Irán už podmienky dohody niekoľkokrát porušil po tom, čo od nej na jar 2018 odstúpili USA, ktoré medzitým zaviedli nové protiiránske sankcie. Ostatní signatári, ktorými sú popri EÚ aj Británia, Nemecko, Francúzsko, Čína a Rusko, sa ale naďalej snažili dohodu udržať pri živote.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ajatolláh Ali Chameneí #zabitie Solejmáního