Telo iránskeho generála Solejmáního priviezli na pohreb do Kermánu

Telo veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kaséma Solejmáního priviezli do jeho rodného mesta Kermán. S odvolaním sa na iránsku štátnu agentúru IRNA to píše agentúra Reuters.

07.01.2020 06:46
solejmani Foto:
Muž bozkávava obraz so zavraždeným veliteľom iránskych elitných jednotiek Kudsom Kasémom Solejmáním.
debata (2)

Solejmání zomrel pri piatkovom útoku amerického bezpilotného lietadla v blízkosti Bagdadu a po troch dňoch pietnych podujatí má byť v utorok v Kermane pochovaný. Útok nariadený priamo americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyvolal rozhorčenie v regióne a Irán hovorí o odvete.

Podľa záberov iránskej štátnej televízie sa v uliciach mesta na juhu krajiny zišli na uctenie pamiatky generála tisíce ľudí odetých prevažne v čiernom. V pondelok sa v metropole Teherán konal smútočný obrad, pri ktorom nad Solejmáního rakvou predniesol modlitby aj najvyšší iránsky duchovný ajatolláh Alí Chameneí, a ktorého sa zúčastnili státisíce až milión ľudí.

Agentúra AFP uvádza, že počet ľudí v uliciach Kermánu sa zdá byť približne rovnaký ako v Teheráne. Podľa štátnej televízie sú ľudí v uliciach mesta milióny.

Agentúra Reuters poznamenáva, že smútočný sprievod svojou veľkosťou pripomína zhromaždenie po úmrtí zakladateľa islamskej republiky Rúholláha Chomejního v roku 1989. Mnohí z prítomných skandujú „smrť Amerike“, teda zvolanie, ktoré sa stalo v posledných dňoch zjednocujúcim heslom v krajine rozdelenej nedávnymi násilnými protivládnymi protestmi, pri ktorých zomrelo mnoho demonštrantov.

Konzervatívny generál Solejmaní bol považovaný za architekta súčasnej iránskej vojenskej stratégie, takzvaných zástupných vojen, kedy Teherán namiesto priameho angažmánu vo vojenských konfliktoch využíva spriatelené milície na presadzovanie vlastných záujmov v širšom blízkovýchodnom regióne. Po Chameneím bol považovaný za najmocnejšieho muža v krajine. Irán za jeho smrť sľubuje Američanom tvrdú pomstu.

Podľa niektorých expertov by reakcia Teheránu mohla prísť po konci trojdňového smútku za padlého veliteľa, ktorý končí práve v utorok. Trump v sobotu na twitteri napísal, že po prípadnej odvete Iránu má Washington zoznam 52 iránskych cieľov, vrátane kultúrnych objektov, na ktoré môže „veľmi rýchlo a veľmi tvrdo“ zaútočiť. Pentagon sa však dnes v noci od jeho výroku dištancoval s tým, že Spojené štáty budú rešpektovať vojnové právo, ktoré útoky na kultúrne pamiatky zakazuje.

Solejmáního rodina oznámila, že generál bude pochovaný podľa svojho želania na kermánskom cintoríne zvanom Záhrada mučeníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního