Iránsky parlament prijal zákon označujúci členov obzrojených síl USA za teroristov

Iránsky parlament v utorok v súvislosti so zabitím iránskeho generála Kásema Solejmáního schválil návrh zákona označujúceho všetkých príslušníkov amerických ozbrojených síl za "teroristov". Informovala o tom agentúra AFP.

07.01.2020 09:58 , aktualizované: 13:46
Irak / USA / Foto: ,
debata (47)

Prijatý zákon označuje za teroristov všetkých členov amerických ozbrojených síl, ako aj zamestnancov Pentagónu a s ním spojených organizácií, veliteľov a tých, ktorí nariadili Solejmáního zabitie.

„Akákoľvek pomoc týmto silám vrátane vojenskej, spravodajskej, finančnej, technickej alebo logistickej bude považovaná za podieľanie sa na terorizme,“ uviedol parlament.

Poslanci spomínaný zákon schválili jednomyseľne a kričali pritom heslá „Smrť Spojeným štátom!“.

Opatrenie odzrkadľuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa z vlaňajšieho apríla, keď iránske revolučné gardy vyhlásil za „teroristickú organizáciu“, pripomenula agentúra AP.

Kásem Solejmání bol zabitý v noci na 3. januára v Bagdade pri útoku amerického dronu. Podľa Washingtonu totiž plánoval útoky voči americkým občanom.

Iránsky parlament schválil aj navýšenie rozpočtu pre revolučné gardy o v prepočte 200 miliónov eur do konca perzského kalendárneho roka, ktorý pripadá na 20. marec 2020. V utorok to podľa tlačovej agentúry IRNA oznámil predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání.

O navýšení rozpočtu sa rozhodovalo na podnet iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Tento krok je súčasťou „tvrdej pomsty“ voči Spojeným štátom za zabitie Solejmáního, poznamenáva agentúra DPA.

Irán zvažuje 13 možností odvety

Tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti dnes oznámil, že Irán zvažuje 13 možností odvety za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Zároveň bez bližších podrobností zdôraznil, že aj tá najmiernejšia varianta by bola pre Spojené štáty zničujúca. Informovala o tom agentúra Fars.

„Američania by mali vedieť, že sme doteraz v rade rokovali o 13 možnostiach odvety a aj v prípade, že by bola zhoda na najmiernejšom scenári, jeho vykonanie by bolo pre Američanov nočnou morou,“ povedal tajomník bezpečnostnej rady Alí Šamchání.

„Čo chcete vedieť o osude amerických vojakov plaziacich sa k úkrytom? Odpoveď je jasná: tí, ktorí sa plazia k úkrytom a dúfajú, že uniknú nášmu hnevu a zavrú za sebou dvere, netušia, že islamská republika otvorí dvere do pekla,“ citovala Šamcháního agentúra Fars.

„Posolstvo Islamskej republiky je jasné: Amerika spáchala atentát na iránskeho národného hrdinu a naša pýcha nám nedovolí, aby sme boli ľahostajní,“ zdôraznil. Ak podľa neho americkí vojaci z regiónu neodídu po svojich, budú odvezené ich mŕtve telá.

Šamchání zároveň poznamenal, že teraz nemožno médiám poskytnúť bližšie informácie k možnostiam odvety. Uviedol však, že Irán má detailné informácie o amerických základniach a pozná presný počet amerických vojakov v blízkosti svojej hranice a podrobne ich činnosť sleduje.

Iránsky minister zahraničia v rozhovore, ktorý dnes odvysielala americká televízia CNN, uviedol, že zabitie Solejmáního Spojenými štátmi bolo aktom štátneho terorizmu a reakcia Iránu bude tomu úmerná. „To je štátny terorizmus…Je to akt agresie proti Iránu a rovná sa to ozbrojenému útoku na Irán a my budeme reagovať. Budeme ale reagovať úmerne,“ povedal Mohammad Džavád Zaríf.

Námorná správa USA medzitým dnes obnovila varovanie pre americké komerčné plavidlá v Perzskom zálive a okolia s tým, že Irán by mohol ohrozovať americké námorné záujmy v regióne.

Veliteľ elitných iránskych jednotiek Solejmání zomrel pri piatkovom útoku amerického bezpilotného lietadla v blízkosti irackej metropoly Bagdad. Útok nariadený priamo americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyvolal rozhorčenie v regióne. Teherán odvetou pohrozil opakovane.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního