Solejmáního pohreb odložili potom, čo v tlačenici zahynulo 50 ľudí

Najmenej 50 mŕtvych a vyše 200 zranených si vyžiadala tlačenica počas utorkového pohrebu iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního v jeho domovskom meste Kermán. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na správu iránskej polooficiálnej agentúry ISNA.

07.01.2020 11:02 , aktualizované: 16:47
debata (196)

Časť zranení je opisovaná ako vážne a je tak pravdepodobné, že počet obetí na životoch ešte vzrastie, uviedli citované úrady.

V pondelok, keď si Iránci uctili v metropole Teheránu pamiatku generála usmrteného Američanmi, podľa agentúry AP vyšlo do ulíc viac ako milión ľudí. Agentúra AFP odhadla, že dnešný počet ľudí v uliciach Kermán sa zdal byť približne rovnaký ako v pondelok v Teheráne.

Na videách zdieľaných na internete boli podľa AP bezvládne telá na uliciach, zatiaľ čo ľudia kričali a snažili sa zraneným pomôcť. Iránska štátna televízia najprv uviedla, že o život prišlo 35 ľudí a 48 ich bolo zranených. Tlačenica vznikla po tom, ako sa dal ulicami Kermánu do pohybu pohrebný sprievod.

Video: Pohreb iránskeho generálmajora Gásema Solejmáního v meste Kermán.

Vzhľadom na obavy vyvolané početnosťou zhromaždeného davu iránske úrady ďalšie pohrebné obrady následne odložili, informovala podľa AP polooficiálna tlačová agentúra ISNA. V správe sa nespomínalo, kedy by mali byť ostatky generálmajora po zmene programu pochované.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil „tvrdú odplatu“.

Solejmáního ostatky previezli do Kermánu v noci na pondelok. Očakáva sa, že na miestnom cintoríne mučeníkov ich pochovajú medzi 14.00 a 16.00 h miestneho času (11.30–13.30 h SEČ).

196 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Irán #tlačenica #Gásem Solejmání