Putin sa v Sýrii stretol s Asadom

Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok nečakane stretol v Damasku so svojím sýrskym náprotivkom Bašárom Asadom. Ide o prvú cestu Putina do Sýrie od jeho návštevy ruskej leteckej základne Hmímím v sýrskej provincii Latákia v roku 2017. Informovala o tom agentúra TASS.

07.01.2020 15:28 , aktualizované: 16:29
Rusko Sýria Putin Asad návšteva Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (dolný rad uprostred), ruský minister obrany Sergej Šojgu (vľavo) a sýrsky prezident Bašár Asad (druhý sprava) počas stretnutia v Damasku 7. januára 2020.
debata (109)

„Vladimir Putin sa z letiska odviezol na veliteľstvo ruských ozbrojených síl v Sýrskej arabskej republike, pričom sa viezol aj cez ulice Damasku,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého sa Putin na veliteľstve stretol aj so sýrskym prezidentom.

„Lídri si vypočuli vojenské hlásenia týkajúce sa vývoja v jednotlivých častiach krajiny,“ dodal Peskov. Asad pri tejto príležitosti podľa hovorcu taktiež „ocenil pomoc Ruska a ruských jednotiek v boji proti terorizmu a pri obnovení pokoja v Sýrii“.

„Asad zároveň vrúcne zablahoželal Putinovi a celému ruskému národu k (pravoslávnym) Vianociam,“ dodal Peskov s tým, že ruský líder by mal počas svojho pobytu v Sýrii absolvovať ešte niekoľko návštev.

Putin: Do ulíc Damasku sa vracia mier

Ruský prezident počas neohlásenej návštevy Sýrie pozitívne hodnotil vývoj v tejto blízkovýchodnej krajine, pričom poznamenal, že do ulíc Damasku sa vracia mier. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informovala agentúra AFP.

Ruský prezident podľa Peskovových slov počas stretnutia so sýrskym lídrom Bašárom Asadom zdôraznil, že „Sýria prekonala dlhú púť smerom k obnoveniu svojej štátnosti a územnej celistvosti“.

„Putin taktiež poznamenal, že v uliciach Damasku je možné na vlastné oči uvidieť, ako sa do nich navracia mier,“ dodal Peskov s tým, že ruský líder by mal počas svojho pobytu v Sýrii absolvovať ešte niekoľko bližšie nešpecifikovaných návštev.

Putin by mal podľa AFP v stredu navštíviť Turecko, kde by mal spoločne so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom slávnostne otvoriť nový plynovod.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad