Slovenskí vojaci opustili Irak, aj iné štáty svojich presúvajú

Všetci siedmi slovenskí vojaci odišli z Iraku, domov sa však zatiaľ nevracajú. Po dočasnom pozastavení výcvikovej misie na žiadosť irackého parlamentu mali byť premiestnení do Kuvajtu. Ich prípadný návrat do vlasti by mal vzísť z rozhodnutia Severoatlantickej aliancie, vynútiť si ho však môžu aj poslanci Národnej rady, ktorí by mohli už o dva týždne hlasovať o ich trvalom stiahnutí.

08.01.2020 00:00
vojaci irak Foto:
Siedmi slovenskí vojaci v Iraku na výcvikovej misii NATO oslávili aj Vianoce.
debata (35)

V uznesení tiež chcú ako porušenie medzinárodného práva odsúdiť piatkový americký útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásema Solejmáního. Väčšina slovenských vojakov v Iraku pôsobila vo veliteľských štruktúrach len necelý rok.

Vojakov z Iraku postupne odsúva čoraz viac európskych krajín. Po avizovanom odchode časti nemeckého kontingentu Bundeswehr v utorok ráno oznámil, že presunul do susedného Jordánska a Kuvajtu 35 svojich príslušníkov, pričom 117 nemeckých vojakov zatiaľ zostáva v kurdskej oblasti na severe Iraku. Do Kuvajtu presunulo svojich štrnásť vojakov už aj Chorvátsko.

O presune slovenských vojakov informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). „Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia 7 slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami. Ďalšie kroky budú realizované po konzultácii so spojencami,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády.

Kam boli vojaci presunutí, však nespresnil ani rezort obrany. „Ministerstvo obrany je o celej aktivite informované a celú situáciu monitoruje. Slovenskí vojaci sú aktuálne v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie. Rezort je v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ doplnil stručne rezort obrany.

Možnú lokáciu vojakov odtajnil až predseda strany Smer Robert Fico. „Podľa našich informácií sú v Kuvajte,“ povedal expremiér na tlačovej konferencii, kde opäť zopakoval, že zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního považujú za hrubé porušenie medzinárodného práva a ohrozenie medzinárodného mieru. „Človek, ktorý bol zabitý, nebol žiadne neviniatko, ale to neznamená, že svojvoľne ktokoľvek môže rozhodnúť o zabití takéhoto človeka, pokiaľ nie sú naplnené pravidlá medzinárodného práva. Tento akt považujeme za hrubé porušenie medzinárodného práva,“ zdôraznil Fico.

Zhoda na politickej scéne

Fico sa pripojil k iniciatíve predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka, ktorý sa schôdzi parlamentu so začiatkom 21. januára chystá na situácii v Iraku reagovať predložením špeciálneho uznesenia. Aj keď hovoril o viacerých variantoch formulácie, uznesenie by malo obsahovať odsúdenie amerického útoku a stiahnutie slovenských vojakov z Iraku.

„Budem sa snažiť iniciovať uznesenie k téme, ktoré má jasne deklarovať výzvu partnerským štátom, aby nekonali individuálne s následkom rizika, aké hrozí dnes,“ uviedol Danko s tým, že uznesenie môže smerovať aj k možnému stiahnutiu vojakov, pričom je pripravený dať súčinnosť aj predsedovi vlády. „Určite to musí byť diplomatický apel,“ skonštatoval s tým, že chce o tom diskutovať so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom (nom. Smeru), s premiérom i koaličnými partnermi.


VIDEO: Kto zabitie Solejmáního považuje za porušenie medzinárodného práva a kto je opatrnejší? Prečo sa opozícia nerozprávala spoločne o kríze na Blízkom východe? Prečo považuje Richard Sulík návrhy Andreja Danka za kraviny?

Video

Opoziční lídri deklarovali, že by nemali problém s takýmto uznesením Národnej rady. Rovnako ani Smer. „Predpokladám, že návrh, ktorý bude predložený v parlamente, bude obsahovať konštatovanie, že došlo k hrubému porušeniu medzinárodného práva. Moje odporúčanie nášmu poslaneckého klubu bude jasné – hlasovať za,“ avizoval predseda Smeru.

Danko zároveň v reakcii na Fica odsúdil konkretizovanie lokality, kde sa slovenskí vojaci po presunutí z Iraku nachádzajú. Ešte nepríjemnejší odkaz poslal prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorú vyzval, aby sa informovala o stave v armáde. „Mám úctu k prezidentskej kancelárii, ale prosím ju, aby vojaci videli aspoň záujem z prezidentskej kancelárie o takto vzniknutú situáciu,“ zdôraznil Danko.

Odporúčanie opustiť krajinu

Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s napätou situáciou v Iraku i celom blízkovýchodnom regióne odporúča Slovákom, ktorí sa v Iraku nachádzajú, krajinu opustiť. „Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje občanov SR, že v súvislosti s Irackou republikou je stále v platnosti stupeň cestovného odporúčania č. 4: ‚Odporúčanie opustiť krajinu'. Honorárny konzulát v Erbile momentálne nie je v prevádzke. Konzulárnu asistenciu občanom SR poskytuje, v rámci existujúcich limitovaných možností, Zastupiteľský úrad SR v libanonskom Bejrúte,“ informoval hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom raketovom útoku americkej armády na letisko v Bagdade, pri ktorom na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásema Solejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, mali vybuchnúť v momente medzi výstupom z lietadla a nasadnutím do auta.

Spojenci z krajín NATO v reakcii na útok a iránsky prísľub odvety dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať. Misia NATO Mission Iraq (NMI) vznikla 31. októbra 2018 na základe požiadavky vlády Irackej republiky. Tvorí ju niekoľko stoviek vojakov a je zameraná na mentorovanie a poradenstvo Irackých národných obranných štruktúr a výcvikových zariadení. Národná rada uznesením 4. decembra 2018 schválila mandát na vyslanie 42 vojakov. V prvej rotácii Slovensko do Iraku poslalo piatich príslušníkov do veliteľských štruktúr misie a ďalších dvoch príslušníkov do koaličnej misie pre zabezpečenie potláčania terorizmu a ostatných násilností v Iraku.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #zabitie Solejmáního