Irán zaútočil raketami na iracké základne s americkými vojakmi

Irán zaútočil na spojenecké sily pod vedením USA v Iraku, informovala v noci na stredu americká armáda. Prezident USA Donald Trump sa radí s bezpečnostným tímom, ako postupovať.

08.01.2020 01:58 , aktualizované: 15:47
Irak, Al Asad, Foto: ,
Vojaci na základni Ajn al-Asad v Iraku na archívnej snímke z konca roku 2018 očakávajú príchod Donalda Trumpa. Základňa sa 8. 1. 2020 stala terčom pre iránske rakety.
debata (687)

Teherán podľa armády USA odpálil viac ako tucet balistických striel z iránskeho územia na najmenej dve iracké základne s vojakmi koalície vedenej Spojenými štátmi. Pentagon potvrdil, že terčom útoku sa stali letecká základňa Ajn al-Asad a základňa v Arbíle.

Iránska štátna televízia predtým informovala, že Irán odpálil na americké zariadenia v Iraku vrátane leteckej základne Ajn al-Asad „desiatky“ rakiet typu zem-zem.

Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ktoré má zachytávať moment dopadu iránskych balistických rakiet typu Fateh-110 na iracko-americkú leteckú základňu Ajn al-Asad v Iraku.

Americko-iránske vzťahy a celkovú situáciu na Blízkom východe v posledných dňoch značne vyhrotilo zabitie iránskeho generála Solejmáního pri piatkovom americkom útoku v blízkosti bagdadského letiska. Irán Spojeným štátom sľuboval tvrdú odplatu.

Odplata za Solejmáního

Iránske revolučné gardy podľa agentúry AP varovali USA a ich spojencov v regióne pred odvetnými údermi za raketový útok v Iraku, ktorý podľa nich bol odplatou za zabitie Solejmáního. Americký minister obrany Mark Esper niekoľko hodín pred útokom, ktorý sa začal okolo 1:30 miestneho času, vyhlásil, že Spojené štáty by mali očakávať odplatu zo strany Iránu.

„Je jasné, že tieto rakety boli odpálené z Iránu,“ uviedol v noci na stredu hovorca Pentagonu Jonathan Hoffman. „Kým vyhodnocujeme situáciu a našu reakciu, podnikneme všetky potrebné kroky na ochranu a obranu amerických vojakov, partnerov a spojencov v regióne,“ uistila americká armáda.

Základňa Ajn al-Asad, na ktorej sú umiestnené aj americké sily, bola „úplne zničená“, tvrdia iránske revolučné gardy. Podľa iránskej televízie Teherán hrozí „ešte ničivejšími odpoveďami“ v prípade nového amerického útoku.

„Varujeme všetkých spojencov Američanov, ktorí poskytli svoje základne ich teroristickej armáde, že akékoľvek územie, z ktorého vzídu agresívne činy voči Iránu, sa stane terčom,“ varovali gardy a pohrozili tiež Izraelu. Gardy takisto vyzvali Washington, aby stiahol všetky svojich vojakov rozmiestnených v susedstve Iránu.

„Pracujeme na vyhodnotení prvých škôd spôsobených konfliktom,“ povedal hovorca Hoffman.

Trump chystá vyhlásenie

Podľa agentúry AFP dopadlo na základňu Ajn al-Asad najmenej deväť rakiet, podľa zdrojov agentúry Reuters najmenej sedem. Televízia Al-Majádín uviedla, že nad základňou prelietavali americké vrtuľníky a boli počuť sirény. Po najmenej dvojitom útoku bol na základni vyhlásený poplach.

Iránske revolučné gardy označili útok na základňu „obsadenú Američanov“ za „úplný úspech v každom ohľade“.

Podľa nemenovaného zdroja, ktorý Reuters potvrdil odpálenie rakiet na základňu, zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o prípadných obetiach alebo škodách spôsobených útokom.

Základňu Ajn al-Asad v decembri 2018 navštívil aj americký prezident Donald Trump. Biely dom v utorok večer uviedol, že o správach o útoku na americké zariadenie v Iraku vie a prezident Trump je informovaný. Situáciu monitoruje a konzultuje so svojím bezpečnostným tímom, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová.

Spravodajská televízia CNN ukázala po útoku zábery z príchodu ministrov obrany Marka Espera a zahraničia Mikea Pompea a tiež šéfa amerického zboru náčelníkov štábov Marka Milleyho do Bieleho domu.

„Zatiaľ je všetko v poriadku,“ uviedol americký prezident Donald Trump ohľadom možných obetí iránskeho útoku na základne s americkými vojakmi v Iraku. Identifikácia obetí a škôd však podľa neho stále pokračuje. Nemenovaný americký funkcionár v Pentagone agentúre AP povedal že útok si vyžiadal veľmi málo obetí alebo vôbec žiadnych mŕtvych a zranených.

„Zatiaľ je to veľmi dobré! Máme zďaleka najsilnejšiu a najlepšie vyzbrojenú armádu na svete!“ napísal tiež Trump a dodal že v stredu chystá vyhlásenie.

Irán: Bol to akt sebaobrany

Iránske raketové útoky na základne využívané americkými vojakmi v Iraku boli primeraným a oprávneným aktom sebaobrany. Uviedol to na twitteri iránsky minister zahraničia Džavád Zaríf a uistil, že Teherán neusiluje o eskaláciu alebo vojnu. Iránska armáda medzitým pohrozila zásahom aj proti Izraelu, ak sa Washington odhodlá na odvetu za útok.

„Irán podnikol a dokonal primerané opatrenia v sebaobrane na základe článku 51 Charty OSN, keď zasiahol základňu, z ktorej vzišiel zbabelý ozbrojený útok na našich občanov a vysoko postavených činiteľov,“ napísal Zaríf. „Neusilujeme sa o eskaláciu alebo vojnu, ale budeme sa brániť proti akejkoľvek agresii,“ uistil šéf iránskej diplomacie v prvom oficiálnom stanovisku iránskej vlády k stredajším úderom.

„Ak sa Američania dopustia nerozvážnosti, ocitne sa celé územie sionistického režimu v nebezpečenstve,“ povedal serveru Irib.news generál Sanej Rád, ktorý je tiež poradcom najvyššieho iránskeho vodcu. Ak by USA podnikli odvetný útok na Irán, zaútočia iránske sily na ciele v Spojených štátoch, Dubaji a Izraeli.

Sýria vyjadrila solidaritu s Iránom a uviedla, že Teherán má právo brániť sa, keď „čelí americkým hrozbám a útokom“, píše agentúra AP.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí v stredu vo svojom vyhlásení uviedlo, že Sýria „americký režim viní zo všetkých následkov spôsobených jeho bezohľadným postupom a arogantným spôsobom zmýšľania“.

Iracká armáda: Z radov Iračanov nie sú žiadne obete

Iracká armáda nepotvrdila nijaké obete z radov Iračanov. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Moderátor iránskej štátnej televízie podľa AP tvrdil, že útok na základne, na ktorých sú umiestnení americkí a spojeneckí vojaci, usmrtil „najmenej 80 teroristických amerických vojakov“ a poškodil vrtuľníky, drony a ďalšie vybavenie na leteckej základni Ajn al-Asad. Redaktor však dôkazy o týchto obetiach neposkytol.

Úrad zakázal lety nad Irakom

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) vydal v stredu zákaz letov amerických dopravných lietadiel nad Irakom, Iránom a Perzským zálivom. Zákaz prišiel po tom, čo iránske revolučné gardy podnikli raketové útoky na dve vojenské základne v Iraku, kde sú dislokovaní americkí a spojeneckí vojaci. Informovala o tom agentúra AFP.

„FAA… vydala nariadenie, na základe ktorého platí pre letecké spoločnosti zákaz využívať vzdušný priestor nad Irakom, Iránom, ako aj Perzským a Ománskym zálivom. FAA bude situáciu na Blízkom východe aj naďalej pozorne sledovať,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického Federálneho úradu pre letectvo.

Na Cypre bude špeciálna jednotka

Cyprus v stredu oznámil, že prijal žiadosť Spojených štátov o umiestnenie jednotky rýchleho nasadenia na ostrove v prípade potreby evakuácie amerických diplomatických pracovníkov alebo civilistov z Blízkeho východu v dôsledku eskalujúceho napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. S odvolaním sa na cyperskú vládu o tom informovala agentúra AFP.

Cyprus „udelil súhlas s dočasným umiestnením jednotky rýchleho nasadenia na Cypre, ktorej úlohou bude evakuovať diplomatické misie USA do regiónu a v prípade potreby aj občanov USA“, povedal hovorca vlády Kyriacos Koushos. Zdôraznil, že žiadosť bola prijatá „výlučne na humanitárne operácie“.

CNN:Irak varoval v predstihu pred raketovým útokom

Irak varoval v predstihu Spojené štáty pred raketovým útokom zo strany Iránu, ktorého terčmi boli dve vojenské základne na irackom území. Stalo sa tak po tom, ako Irak získal informácie o útoku od iránskych predstaviteľov, informovala v stredu americká televízna stanica CNN, ktorá sa odvoláva na nemenované „informované zdroje“.

Hovorca irackého premiéra v demisii Ádila Abdala Mahdího predtým uviedol, že Bagdad „dostal oficiálnu ústnu informáciu z Iránskej islamskej republiky, že iránska odpoveď na zavraždenie mučeníka Kásema Solejmáního sa už začala alebo sa zakrátko začne a že tento úder bude obmedzený na objekty, kde pôsobí v Iraku americká armáda“. Dodal, že napadnuté objekty Teherán v tomto hlásení nešpecifikoval.

Podľa CNN iné zdroje takúto postupnosť popreli. Nemenovaný arabský diplomat uviedol pre túto stanicu, že Irak v predstihu oznámil Spojeným štátom, „ktoré základne budú zasiahnuté“. Citovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany zase tvrdí, že Irán upozorňoval Iračanov, aby sa nepribližovali k určitým základniam.

687 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #zabitie Solejmáního #iránsky útok na americké základne