Zemetrasenie zasiahlo oblasť neďaleko iránskej jadrovej elektrárne

Zemetrasenie s magnitúdou 4,5 zasiahlo v stredu oblasť ležiacu menej než 50 kilometrov od jadrovej elektrárne v iránskom prístavnom meste Búšehr na pobreží Perzského zálivu. Informovala o tom americká geologická služba USGS.

08.01.2020 09:46
debata (9)

K otrasom došlo 06.49 h miestneho času (04.19 h SEČ), vychádzali z hĺbky desať kilometrov a ich epicentrum ležalo 17 kilometrov juhovýchodne od mesta Borázdžán, uviedla USGS na svojej webstránke.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že v Búšehri, kde sídli jediná iránska jadrová elektráreň, boli otrasy citeľné. Z oblasti bezprostredne nehlásili škody ani obete.

K stredajším otrasom došlo presne dva týždne po tom, ako rovnakú oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,1, ktoré si však nevyžiadalo obete ani väčšie škody, pripomína agentúra AFP.

Jadrovú elektráreň pri Búšehri postavilo Rusko. Jej výstavba sa začala ešte v 70. rokoch minulého storočia a bola viackrát prerušená. Moskva podpísala s Teheránom multimiliardový kontrakt o jej dokončení v roku 1998, prevádzku spustili v septembri 2011. Elektráreň by mala odolať zemetraseniu s magnitúdou 8,0.

Elektráreň má reaktor s výkonom 1000 megawattov, pričom Irán sa s Ruskom dohodli na výstavbe ďalších dvoch 1000-megawattových reaktorov.

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu a viceprezident Alí Akbar Sálehí v novembri povedal, že prvý z týchto reaktorov, ktorého výstavba sa už začala, by mal byť hotový do roku 2023. Následne by sa podľa jeho slov malo začať s výstavbou druhého, ktorý by mali uviesť do prevádzky v roku 2025.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #zemetrasenie #Irán