Záchranári boli už zbytoční, vzdušný obor zhorel v troskách

Let trval len dve minúty, po páde zostalo takmer 180 mŕtvych. Po zrútení ukrajinského lietadla pri Teheráne zahynulo všetkých 176 ľudí na palube.

08.01.2020 13:35
Irán, havária ukrajinského lietadla Foto: ,
Záchranári nesú telo obete pádu havarovaného ukrajinského lietadla neďaleko Teheránu 8. januára 2020.
debata (84)

Ak tragédiu zapríčinila porucha, k čomu sa vyšetrovatelia predbežne prikláňajú, bolo by to zarážajúce, lebo stroj typu Boeing 737–800 bol len pred dvoma dňami na plánovanej technickej prehliadke. Nešlo pritom o staré lietadlo, malo iba necelé štyri roky. Podľa vyšetrovateľov na základe komunikácie medzi posádkou a pozemnou leteckou prevádzkou stroju zlyhal jeden motor. Boeing 737–800 má dĺžku 40 metrov, na jeho palube sa môže nachádzať maximálne až 189 ľudí.

Iránski záchranári síce prišli na miesto nešťastia okamžite, ale zostali bezradní. Boeing s plnou nádržou po dopade na zem začal horieť a neexistovala šanca včas zahasiť silný oheň, aby sa prípadne pokúsili nájsť nejakých ľudí, čo možno prežili. Z lietadla, ktoré malo namierené do Kyjeva, zostali len obhorené trosky a medzi nimi zuhoľnatené časti tiel. Záchranári zbierajú zvyšky mŕtvol na rozlohe dvoch hektárov.

Protichodné informácie o obetiach

Boeing patril ukrajinskej leteckej spoločnosti UIA. Aj zástupca riaditeľa aeroliniek vylúčil možnosť, že by lietadlo spadlo po chybe skúsenej posádky: „Jednoducho to nepredpokladáme,“ zdôraznil Ihor Sosnovskyj pre agentúru Interfax-Ukrajina.

O štátnej príslušnosti obetí sú zatiaľ protichodné informácie. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na palube sa nachádzalo 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (posádka bola ukrajinská), 10 Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. Naopak, rezort iránskej diplomacie zverejnil správu o tom, že mŕtvi sú z piatich krajín – 147 Iráncov, 32 Ukrajincov, 11 Afgancov, šesť Kanaďanov a štyria Švédi. Vôbec nie je jasné, ako oba štáty mohli publikovať také protichodné údaje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na obrovské nešťastie nariadil miestnym úradom, aby urobili maximum pre bezpečnosť civilnej leteckej dopravy. „Prikázal vykonať technické previerky všetkých lietadiel, či sú schopné prevádzky vo vzduchu,“ informovala agentúra UNIAN.

Zlá správa pre výrobcu lietadiel

Havária v blízkosti teheránskeho letiska je v prvom rade veľká tragédia, v druhom rade je to veľmi zlá správa pre najväčšieho amerického výrobcu lietadiel. Firma si ťažko hľadá stratenú dôveru klientov po pádoch dvoch strojov typu Boeing 737 Max, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí. Najnovšie nešťastie môže naznačovať, že možno niečo nie je úplne v poriadku ani s lietadlami typu Boeing 737–800. Stali sa im dosiaľ dve havárie s najstrašnejšími následkami.

„V marci 2016 sa zrútil jeden z týchto strojov, ktorý letel z Dubaja, pri pristávaní v Rostove, pričom zahynulo 62 osôb. Pri inom lete tiež z Dubaja havarovalo takéto lietadlo pri pristávacom manévri v Indii, kde zomrelo viac ako 150 ľudí na palube,“ pripomenul server denníka Guardian.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Boeing #pád lietadla #pád ukrajinského lietadla v Iráne