Maas rokoval s líbyjským premiérom, varoval pred druhou Sýriou

Situácia v Líbyi, zmietanej vnútorným konfliktom, sa ďalej skomplikovala, a to najmä v okolí hlavného mesta Tripolis. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa z tejto krajiny stalo "dejisko zástupnej vojny", povedal v stredu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas po stretnutí s líbyjským medzinárodne uznávaným premiérom Fájizom Sarrádžom v Bruseli.

08.01.2020 18:30
heiko maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas.
debata (8)

„Líbya sa nesmie stať druhou Sýriou,“ varoval minister, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Sarrádž podľa Maasa podporuje sprostredkovateľské úsilie Nemecka, čím je splnená dôležitá podmienka pre usporiadanie summitu o Líbyi, ktorý sa má konať v najbližších týždňoch v Berlíne. Premiér tiež podporuje uzavretie prímeria, zavedenie zbrojného embarga a začatie politického procesu v Líbyi pod vedením OSN, doplnil nemecký minister.

Nemecká vláda zohráva aktívnu úlohu pri sprostredkúvaní riešenia líbyjskej krízy, a to prostredníctvom tzv. berlínskeho procesu. Konferencia v Berlíne za účasti všetkých záujmových strán, pôvodne očakávaná koncom roka 2019, bola presunutá na január 2020, pripomenula DPA.

Proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty v Tripolise, ktorú vedie Sarrádž, bojuje veliteľ samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Ten podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye. Začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis, ktorá stále pokračuje.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, ktorí sa stretli v stredu v Istanbule, vyzvali bojujúce strany v Líbyi na uzavretie prímeria s platnosťou od „polnoci 12. januára“. Turecko minulý týždeň vyslalo prvýkrát svojich vojakov do Líbye, aby pomohli brániť Sarrádžovu vládu.

Sarrádž mal stredajšiu návštevu Bruselu využiť aj na rokovanie s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim. Predseda Európskej rady Charles Michel má zase v sobotu vycestovať do Istanbulu, aby zhoršujúcu sa situáciu v Líbyi prediskutoval s Erdoganom. Ešte v ten istý deň má absolvovať aj rokovanie s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím v Káhire. Egypt, podobne ako Rusko alebo Spojené arabské emiráty, je v líbyjskom konflikte na strane Haftara.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v utorok odsúdil zasahovanie Turecka do ozbrojeného konfliktu v Líbyi. Urobil tak po stretnutí najvyšších diplomatov Francúzska, Británie, Nemecka a Talianska na rokovaniach o najnovšom vývoji udalostí v Líbyi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Francúzsko #Heiko Maas #Faiz Sarrádž