Kongresmani budú vo štvrtok hlasovať o právomociach Trumpa voči Iránu

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov bude vo štvrtok hlasovať o rezolúcii, ktorej cieľom je obmedziť vojenské opatrenia prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa Iránu po tom, ako Trump nariadil zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Oznámila to v stredu predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, píše agentúra AFP.

09.01.2020 06:34 , aktualizované: 12:00
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (16)

Pelosiová upozornila, že kongresmani Demokratickej strany uskutočnia hlasovanie po tom, ako na stredajšom brífingu za zatvorenými dverami, na ktorom sa zúčastnili aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a ďalší vrcholní predstavitelia, neboli vypočuté ich obavy.

"Prezident (Trump) jasne ukázal, že nemá koherentnú stratégiu na to, aby zaistil bezpečnosť Američanov, dosiahol deeskaláciu s Iránom a zabezpečil stabilitu v regióne, vyhlásila Pelosiová. Trumpovi navyše vyčítala, že útok na Solejmáního nekonzultoval s Kongresom.

Dolná komora Kongresu USA chce v hlasovaní týkajúcom sa rezolúcie o vojnových právomociach Kongresu a prezidenta z roku 1973 obmedziť právomoci Trumpa a zabrániť mu tak viesť vojnu proti Iránu. Rezolúcia má podľa Pelosiovej potvrdiť úlohu Kongresu pri dohľade nad prácou vlády v prípade, že ak sa Kongres neuznesie na ďalších opatreniach, bude musieť vláda zastaviť vojenské akcie týkajúce sa Iránu do 30 dní.

Akúkoľvek snahu o limitovanie právomocí Trumpa bude však pravdepodobne náročné presadiť v Senáte, kde má jeho Republikánska strana väčšinu, poznamenala AFP.

Vláda USA je pripravená rokovať s Iránom

Spojené štáty sú „pripravené zapojiť sa bez kladenia si predchádzajúcich podmienok do serióznych rokovaní“ s Iránom. Americká vláda to po nedávnej eskalácii napätia medzi oboma štátmi oznámila v liste Organizácii Spojených národov (OSN). Zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pritom označila za krok sebaobrany. Irán odpovedal vypálením balistických rakiet na iracké základne zastrešujúce americké sily a rovnako to zdôvodnil „sebaobranou“. Solejmání bol druhým najmocnejším mužom v Iráne a architektom iránskej politiky v regióne.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Kelly Craftová v liste uviedla, že Spojené štáty sú pripravené rokovať „s cieľom predísť ďalšiemu ohrozeniu svetového mieru a bezpečnosti a eskalácii situácie zo strany iránskeho režimu“. Usmrtenie Solejmáního zdôvodnila uplatnením si práva na sebaobranu na základe článku 51 Charty OSN. List dodáva, že Spojené štáty „podľa potreby“ podniknú dodatočné kroky, aby ochránili svojich ľudí a záujmy na Blízkom východe.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Madžíd Tacht Ravančí v reakcii uviedol, že ponuka na rokovania od USA je „neuveriteľná“, keďže Washington zároveň zavádza nové tvrdé ekonomické sankcie voči islamskej republike. Ravančí predtým v liste OSN informoval, že Irán sa neusiluje o „eskaláciu alebo vojnu“, varoval však, že Teherán bude „rázne“ odpovedať na „akýkoľvek ďalší vojenský avanturizmus voči nemu“ a „akúkoľvek agresiu“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního