Ukrajinské lietadlo omylom zostrelil Irán, píšu americké médiá

Ukrajinské dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo neďaleko Teheránu, omylom zostrelil Irán. Informujú o tom americké médiá, ktoré vo štvrtok citovala stanica BBC. Irán tvrdenia odmieta.

09.01.2020 08:42 , aktualizované: 22:43
irán lietadlo trosky Foto: ,
Trosky havarovaného ukrajinského lietadla neďaleko Teheránu 8. januára 2020.
debata (704)

Americkí činitelia sú podľa vlastných vyjadrení presvedčení, že Boeing 737–800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) zasiahla raketová strela vypálená iránskymi revolučnými gardami, informovala stanica CBS.

CBS s odvolaním sa na tajné služby Spojených štátov uviedla, že družica detegovala infračervené signály dvoch odpálení rakiet, po ktorých nasledoval ďalší signál a výbuch.

Americký denník The New York Times zverejnil video, ktoré má zachytávať moment, keď ukrajinské lietadlo zasiahla raketa. Denník napísal, že sa mu podarilo overiť jeho autenticitu.

Ukrajina predtým oznámila, že preveruje, či za katastrofou letu 752 nebol raketový útok. Irán túto možnosť vylúčil.

Týždenník Newsweek medzitým citoval zdroj z Pentagónu a vysokopostavených amerických bezpečnostných predstaviteľov, ako aj jedného činiteľa irackej informačnej služby, podľa ktorých ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskym raketovým systémom Tor-M1 ruskej výroby.

K havárii došlo iba niekoľko hodín po tom, ako Irán uskutočnil raketové útoky na dve letecké základne, ktoré v Iraku poskytujú zázemie americkým silám.

Irán tvrdenia odmieta

Irán vo štvrtok odmietol tvrdenia, že príčinou havárie ukrajinského civilného lietadla bol raketový útok. Podľa Iránu takýto scenár „nedáva zmysel“, informovala tlačová agentúra AFP.

„V rovnakom čase sa v iránskom vzdušnom priestore a v rovnakej výške 2 440 metrov nachádzalo niekoľko ďalších domácich i medzinárodných letov. Informácia o tom, že lietadlo zasiahla strela, nemôže byť v žiadnom prípade správna,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo dopravy islamskej republiky.

„Takéto dohady nedávajú zmysel,“ uviedol v danom vyhlásení Alí Ábedzáde, šéf iránskej organizácie pre civilné letectvo a námestník ministra dopravy. Reagoval tak na správy šíriace sa na sociálnych sieťach.

Biely dom a kanadský premiér hovoria o chybe

Dvaja nemenovaní predstavitelia americkej administratívy tvrdia, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán. Dodávajú k tomu však, že to nemusel spraviť zámerne a mohlo ísť o chybu. Obaja si prajú zostať v anonymite a nechcú ani prezradiť, aké dôkazy či indície majú pre svoje tvrdenia, uvádza tlačová agentúra The Associated Press (AP).

Podobný názor vo štvrtok vyslovil už i americký prezident Donald Trump, aj on k tomu však dodal, že mohlo ísť o chybu. „Niekto na druhej (iránskej – pozn. red.) strane mohol spraviť chybu,“ vyhlásil Trump. „Niektorí hovoria, že šlo o mechanickú chybu. Osobne si myslím, že to je vylúčené,“ dodal americký prezident.

S odvolaním sa na informácie tajných služieb to vo štvrtok večer povedal pred novinármi aj kanadský premiér Justin Trudeau. Podľa jeho informácií lietadlo zasiahla iránska raketa. Trudeau ale zároveň dodal, že to mohlo byť neúmyselné. „Máme informácie z mnohých zdrojov, najmä od našich spojencov a našich vlastných tajných služieb, ktoré naznačujú, že lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou zem-vzduch. Možno to nebolo úmyselné,“ povedal Trudeau.

Na otázku, či možno americkému vzdušnému útoku prisúdiť čiastočnú vinu za tragédiu ukrajinského boeingu, Trudeau odvetil, že Kanada potrebuje dôkladné vyšetrovanie a je priskoro vyvodzovať závery a pripisovať niekomu zodpovednosť. „Dôkazy ukazujú, že toto je pravdepodobne príčinou, ale musíme mať plné, dôkladné a hodnoverné vyšetrovanie na to, aby sme presne stanovili, čo sa odohralo. To je to, čoho sa dovolávame a čo očakávame,“ zakončil Trudeau.

Irán nechce vydať čierne skrinky

V čase napätia, ktoré 3. januára vyvolalo zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkým bezpilotným lietadlom v irackom Bagdade, Teherán vyhlásil, že spoločnosti Boeing ani Spojeným štátom nevydá tzv. čierne skrinky zo zrúteného stroja.

Na základe celosvetových leteckých nariadení má Irán právo viesť vyšetrovanie nehody, ale výrobcovia inkriminovaného lietadla sa na takýchto procesoch zvyčajne zúčastňujú, vysvetľuje BBC.

Tlačová agentúra AP spresňuje, že o „vysokej pravdepodobnosti“ zostrelenia lietadla ukrajinských aerolínií iránskymi protivzdušným systémom hovoria dvaja americkí činitelia.

Zmienení činitelia, odvolávajúc sa na americké tajné služby, sa k predmetnej záležitosti vyjadrili pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Trump naznačil, že za zostrelenie boeingu je zodpovedný Irán, avšak priamo ho neobvinil. Zároveň zavrhol tvrdenia, že išlo o mechanickú poruchu lietadla, a odmietol zodpovednosť USA.

Experti zvažujú niekoľko verzií

Ukrajinskí experti zvažujú ako hlavné verzie príčin havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne zásah raketou ruskej výroby, teroristický útok i výbuch motora z technických dôvodov. Informovali o tom skôr vo štvrtok agentúra RIA Novosti a rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Podľa spravodajského portálu Ukrajina 24/7 považuje ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) za možnú aj kolíziu lietadla s dronom alebo „iným lietajúcim objektom“.

Uvádza sa to aj vo vyhlásení tajomníka RNBO Olexija Danilova zverejnenom na sociálnych sieťach.

Podľa Danilova vyšetrovatelia pracujú so štyrmi verziami o hlavných príčinách leteckého nešťastia. Jednou je zásah boeingu protilietadlovou raketou, pričom sa pripúšťa, že mohlo ísť o raketu vypálenú z protilietadlového raketového kompletu TOR ruskej výroby. Na internete sa totiž medzičasom objavili správy o náleze fragmentov rakety ruského pôvodu v blízkosti miesta zrážky i fotografie, ktorých pravosť sa zatiaľ nepodarilo overiť.

Ako ďalšie verzie príčin nešťastia sa podľa Danilova zvažujú aj zrážka s bezpilotným lietadlom alebo iným lietajúcim objektom, výbuch motora z technických dôvodov či výbuch vnútri lietadla v dôsledku teroristického či­nu.

Agentúry pripomenuli, že havária lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines neďaleko Teheránu nastala v čase iránskeho raketového útoku na základne v Iraku, kde sa nachádzali americké jednotky.

Agentúra Reuters vo štvrtok informovala, že tajné služby v Spojených štátoch, Kanade a nemenovanej európskej krajine naznačujú, že príčinou leteckej katastrofy bola technická porucha údajne existujú dôkazy o prehriatí motora.

Výrobca lietadla spoločnosť Boeing odmietol komentovať tieto informácie.

Posádka ukrajinského lietadla pred haváriou nepožiadala o pomoc

Iránski vyšetrovatelia vo štvrtok oznámili, že posádka ukrajinského lietadla, ktoré v stredu havarovalo pri Teheráne, neuskutočnila volanie o pomoc a v momente, keď došlo k pádu stroja, sa snažila vrátiť naspäť na letisko. Informovala o tom agentúra AP.

Iránsky úrad civilného letectva to uviedol v predbežnej správe deň po tom, ako sa lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines zrútilo krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu neprežil nikto zo 176 ľudí na palube.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s tragédiou vyhlásil štvrtok 9. januára za deň smútku, uvádza agentúra TASS.

Vyšetrovatelia podľa AP takisto uviedli, že lietadlo pred pádom pohltili plamene. Pád lietadla vyvolal obrovský výbuch, ktorý pravdepodobne zapríčinila skutočnosť, že bolo pred letom do Kyjeva plne natankované.

Správa takisto potvrdila, že sa podarilo získať obe čierne skrinky lietadla obsahujúce letové údaje a záznam komunikácie z kokpitu. Skrinky sú však poškodené a časť záznamov sa stratila.

Prezident Zelenskyj oznámil, že ukrajinskí vyšetrovatelia pricestovali do Iránu, aby pomohli pri zisťovaní príčin nešťastia. Na palube havarovaného stroja boli aj dvaja ukrajinskí pasažieri a deväť členov posádky.

Boeing typu 737–800 prešiel dva dni pred nešťastím plánovanou technickou kontrolou. Zelenskyj v dôsledku havárie nariadil preveriť technický stav všetkých civilných lietadiel na Ukrajine.

Agentúra Ukrinform v stredu informovala, že letecká spoločnosť Ukraine International Airlines pozastavuje lety do Teheránu.

Lietadlo sa zrútilo v stredu krátko po štarte z medzinárodného letiska v iránskom hlavnom meste a jeho destináciou bol Kyjev. Pri havárii zahynulo všetkých 176 osôb na palube. Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

704 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump #zabitie Solejmáního #pád ukrajinského lietadla #pád ukrajinského lietadla v Iráne