V Slovinsku podpálili drevenú sochu Trumpa

V slovinskej obci Moravče niekto podpálil veľkú drevenú sochu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Takmer osem metrov vysoké dielo vo štvrtok zhorelo do tla.

09.01.2020 15:29
debata (36)

Polícia po podpaľačovi alebo podpaľačoch pátra. Podľa starostu obce Milana Balažiča je podpálenie sochy „symbolom intolerancie k umeleckým projektom v spoločnosti“.

Sochu postavili vlani v auguste v obci Sela pri Kamniku. Dielo zobrazovalo šéfa Bieleho domu v modrom obleku, bielej košeli a červenej kravate a so zdvihnutou pravou rukou ako Socha slobody. Vďaka mechanizmu sa jej dali otvoriť ústa, v ktorých sa nachádzalo niekoľko špicatých zubov. „Ako všetci populisti, aj socha má dve tváre. Jedna je ľudská a milá, druhá je upírska,“ uviedol vtedy jej tvorca Tomaz Schlegl.

Na snímke drevená socha amerického prezidenta... Foto: TASR/AP, Municipality of Moravce
USA Slovinsko Trump socha drevená zhorenie Na snímke drevená socha amerického prezidenta Donalda Trumpa horí v slovinskej obci Moravče 9. januára 2020.

Drevený Trump sa rýchlo stal turistickou atrakciou, no niektorí miestni obyvatelia neboli spokojní s jej výzorom a chceli ju spáliť. Sochu následne premiestnili do neďalekej obce Moravče.

Slovinsko je rodnou krajinou prvej dámy USA Melanie Trumpovej. Aj jej v Slovinsku odhalili drevenú sochu, a to v jej rodnom meste Sevnica.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #podpaľačstvo #Slovinsko #Donald Trump